Najít správnou cestu pro nakládání s odpady se snažili v Holoubkově.

V loňském roce připravili projekt, který nese název Efektivní nakládání s bioodpadem. Realizací v praxi se tamější snaží snížit narůstající náklady za ukládání komunálního odpadu na skládku. Díky získané dotaci tak nakoupili několik kompostérů a dva štěpkovače.

Za dotační peníze (v poměru 90 procent příspěvek, 10 procent vlastní zdroje) získali Holoubkovští kompostéry se sběrnými nádobami pro obyvatele a dva kusy štěpkovačů zdarma k zapůjčení. Celkové náklady projektu dosáhly téměř na sedm set tisíc korun.

„Do realizace projektu mají možnost aktivně se zapojit také obyvatelé obce. Pořídili jsme do svého vlastnictví celkem 230 kusů zahradních kompostérů o objemu 600 litrů. Ty budou pro zájemce o jejich umístění v rámci vlastních pozemků a zahrad připravené zdarma k distribuci," sdělil starosta Holoubkova Lukáš Fišer. „Zájemci musí řádně vyplněnou přihlášku odevzdat nejpozději do konce února na obecní úřad. Podmínkou je, aby občané v kompostérech ukládali výhradně odpady rostlinného původu a šetrně s nimi zacházeli," vysvětlil.

„Po pěti letech povinného monitorovacího období projektu se stane kompostér majetkem občanů, kterým byl přidělený," uzavřel Fišer.