Rekonstrukci plynové kotelny musí podstoupit Holoubkovští. Hlavní důvody jsou dva.

Tím prvním je zastaralá technologie. „Plynová kotelna v sídlišti slouží už patnáct let, takže potřebuje výměnu,“ sdělil starosta Lukáš Fišer. Druhým důvodem, který ke kroku vede, je informace o odpojování bytových domů od centrálního vytápění. Z jedenácti bytovek se jedná o dvě. Jejich obyvatelé se rozhodli vybudovat vlastní malé kotelny v někdejších sušárnách.

„Chceme si rozhodovat o potřebě vytápění a nákladech s tím souvisejících sami. V Rokycanech jsme se přesvědčili, že to jde,“ uvedl nájemník Miroslav.

„Aby odpojením domů nebyli negativně zasažení současní odběratelé, musíme kapacitu nové kotelny přizpůsobit,“ konstatoval Fišer.

Obec se musí s nadcházející finanční transakcí vypořádat sama, dotace se dle zastupitelů na podobné úpravy neposkytují. Podle odhadu Holoubkov čeká výdaj asi ve výši 2,5 milionu korun. Projektová dokumentace už je zadaná, firma SEAP ji začala zpracovávat. Po získání stavebního povolení obec počítá s vyhlášením výběrového řízení na zhotovitele.

Rekonstrukce plynové kotelny v sídlišti se řadí mezi schválenou trojici investičních akcí, do nichž se Holoubkov letos pustí. „Daňové ani další příjmy během roku nevzrostou, bylo třeba mezi potřebnými výdaji hodně vybírat,“ podotkl starosta.