Nekompromisní zákaz kouření vyhlásil ve své Restauraci - Pizzerii v Nýrsku na Klatovsku v čase oběda od 11:00 do 13:30 majitel Pavel Hrdlička. Už před devíti lety nakoupil za 150 000 korun speciální filtry, které by měly z místností odsávat cigaretový dým, vzduch čistit a vracet ho zpět. "Stejně to tu ale ucítíte. Obsazenost kuřáků a nekuřáků ve dvou částečně oddělených místnostech je u nás zhruba 50 na 50," řekl Hrdlička.

Přestože by sám rád předělal celou restauraci na nekuřáckou, nejde to. "Nemohl bych si dovolit ztrátu tolika klientů," uvedl. Nedávno si nechal zpracovat projekt na nové odsávání. Částku 350 000 korun, kterou by do něj musel investovat, ale nemá. "Věřím, že kdyby bylo kouření zakázáno plošně, lidé by chvíli nadávali, pak by si ale zvykli," řekl. V Nýrsku, kde žije 5 000 lidí, žádný nekuřácký podnik neexistuje, dodal.

Jiného názoru je majitel Pizza restaurace Jolly Pavel Truc ze Stříbra. Do jeho podniku má host s cigaretou vstup zakázán. "Ať si každý rozhodne sám, na jakou klientelu se zaměří. Já už podnik jako nekuřácký koupil a nemám s tím problém," řekl. Odhaduje, že kdyby povolil kouření, měl by tržby zhruba o polovinu větší. Jde o to, co člověk chce, dodal Truc. Je nekuřák, stejně tak i všichni jeho zaměstnanci. Klienty nachází mezi rodinami s dětmi.

Nekuřácké jsou v Plzni například Kavárna Kačaba, Slunečnice v Jungmannově ulici a restaurace Fava na hlavním nádraží. "Pro nás je snazší udržet nekuřácký prostor, protože se nesmí kouřit v celém nádražním komplexu," řekla Marta Svíčková, spolumajitelka firmy. Stop cigaretám už sedmým rokem vyhlašuje také z vlastního přesvědčení. "Lidé by u jídla neměli sedět v prostředí plném dýmu. Máme výhodu, že nejsme klasické zařízení, kam by lidé chodili na pivo a posedět," dodala.

Informaci, že se v podniku nekouří, umístila do seznamu na internetových stránkách www.dokurte.cz. Tam mohou majitelé nekuřáckých restaurací, hotelů, barů a dalších provozoven zaregistrovat svůj podnik.