Majitelé stravovacích zařízení v Rokycanech, Zbiroze nebo při povodí Horní Berounky se pořádně zapotili. Někteří totiž hostili inspektory. „Jako obvykle nás zajímalo, zda je dodržovaná míra nápojů, hmotnost připravených jídel nebo adekvátní označení cen,“ sdělil za Plzeňský kraj Milan Javorský. Kromě toho se zaměřili na správné účtování nebo dostatečnou informovanost hostů. V rámci okresu provedli celkem deset kontrol, ve čtyřech případech zaznamenali porušení zákona.

Podle slov Javorského se ovšem počet výrazně neliší od jiných okresů Plzeňského kraje. „Kontrolou jsme prošli bez ztráty jediné květinky, za což jsme velice rádi. Každý si dal jiné jídlo a pití. Pak vše přeměřovali, převažovali a zkontrolovali i kuchyni,“ popisoval nečekanou návštěvu majitel mýtské restaurace Club Sladovna Miroslav Koloc. V minulosti sice problémy měli, ovšem pouze drobné. Zkušenosti s Českou obchodní inspekcí mají také v mirošovském hotelu a stravovacím zařízení Na Statku. Podle provozní Jany Kašparové pokutu platit nemuseli.

Nejčastěji byly problémy s měřidly. Na Rokycansku se týkaly užívání neověřených přístrojů, pouze jednou kontrola odhalila chybu v účtování. Inspekce se v takových případech uchýlí k blokové pokutě, která je v řádu několika tisíc korun.