Kluci a holky ze sedmi tříd základních škol na Rokycansku si tak měli možnost vyzkoušet jízdu zručnosti, ´opilecké´ brýle nebo zhlédli ukázku hasičské techniky a vyprošťování.

„V letošním roce jsme se zúčastnili soutěže Vesnice roku. Získali jsme třicet tisíc korun a nakonec se rozhodli, že uspořádáme nějakou větší akci pro děti," sdělila starostka obce Jarmila Vaňourková. „Jsme rádi, že jsme mohli podpořit nejen žáky z naší obce, ale i z okolních měst. Kamenným Újezdem prochází cyklostezka, která je velice frekventovaná a značně využívaná právě malými cyklisty. Proto jsme se zaměřili na jejich bezpečnost," uzavřela.

Kromě základů zdravovědy si děti mohly vyzkoušet brýle, které simulují opilecký stav, a to 1,5 promile. „O tuto disciplínu je velký zájem. Kluci a holky absolvují v brýlích slalom a nakonec ještě musí kopnout do balónu. To se ale většině nepovede," konstatoval za BESIP Václav Ircing. „Nejtěžší je trefit balón. To se mi nezdařilo," přiznal Jakub Fišer.

Jízdu zručnosti na kole si pro školáky připravil Zdeněk Šnajdr z rokycanské autoškoly. Ta byla složená ze slalomu, překážek a průjezdu kužely. „Děti jsou šikovné. Dokonce většina z nich umí na kole," uvedl krátce Šnajdr. „Není to vůbec jednoduché. Branky jsou úzké a je těžké se do nich strefit," popisoval Matěj Kulišan.

Na chlapce a děvčata čekala také ukázka profesionálních hasičů z Rokycan. Ti předvedli nejen práci s hydraulickými nůžkami při vyprošťování, ale také plošinu. Zdravotníci vysvětlili dětem, jak se správně resuscituje zraněný při dopravní nehodě a policejní mluvčí Hana Kroftová připomněla, jak se chovat na kole v dopravě. Dálniční policie představila svůj vozový park a Richard Mošna provětral akrobatickou jízdou čtyřkolku.