Tři písmena RBG symbolizují akci s názvem Rokycanské bienále grafiky. Jedná se o mezinárodní přehlídku děl a odborná komise, v níž byli tři uznávaní výtvarníci a zástupci hlavních pořadatelů Muzea dr. B. Horáka a agentury AM art vybírala nejlepší.

Rozhodnout bylo třeba mezi 173 pracemi, jimiž bienále obeslalo 67 autorů ze 14 zemí. „V rámci chystané expozice bude zastoupený každý z výtvarníků, i když ne všemi díly. Každopádně je ale nač se těšit. Rozhodování komise nebylo vůbec snadné," konstatovala ředitelka muzea Miroslava Šandová. Přesto se nakonec arbitři shodli na držiteli hlavní ceny, ceny Plzeňského kraje, muzea a agentury. Navíc udělili i 12 zvláštních uznání poroty. „V prestiž-ním katalogu pak budou zastoupená díla nejlepší dvacítky autorů," doplnila Šandová.

„Grafiků ubývá. Jde jednak o fyzicky hodně náročnou činnost a potom zanikla řada drobných grafických dílen a ateliérů. Bienále, jež Rokycanští pořádají, je tedy velmi záslužné a už má renomé, které se pořád zvyšuje," ujistila znalkyně Jana Potužáková.

„Příprava expozice ale nebude snadná, zvládnout prostorově vystavení některých velkých děl představuje pořádný oříšek," konstatovala Šandová. Podrobnosti k blížící se vernisáži zveřejníme v dalších vydáních.