Obcí se včera krátce po poledni poprvé rozléhal zvuk řehtaček. Na trasu vyrazila desítka křístáků. Tak se říká klukům (někde i děvčatům), kteří namísto zvonů, podle pověsti odlétnuvších do Říma, hlasitým rachocením ohlašují ráno, v poledne a večer čas. Někde do pátku, jinde do sobotního dopoledne.

„U nás se dnes počet křístáků rozroste, dorazí chataři a chalupáři,“ oznámil starosta Jindřich Šustr. Kornatice mají oproti sousedním vesnicím v zavedené tradici i jeden specifický zvyk. Řehtačkami kluci naposledy zvěstují ještě sobotní ráno, ale v poledne už chodí takzvaně vyklepávat. Hlasité ťukání vyluzuje dřevě- ná palička přivázaná k dřív- ku. Paním domu tím mladíci či malé slečny oznamují, že koledníci jsou na prahu a čekají na velikonoční odměnu za službu předchozích dnů.

Ve Veselé včera s řehtačkami na trasu vyšlo patnáct křís- táků. V Příkosicích jsme jich napočítali v dolní části rovněž patnáct. Ovšem další se vydali na cestu v ´horní vsi´. Každá parta si po dohodě zabrala svou polovinu Příkosic, aby odpadly rozepře při pozdějším dělení koledy.