V posledních letech stoupá díky podmínkám pro novou výstavbu počet obyvatel obce.

Pro vyžití starousedlíků i nováčků vloni v Kornaticích dokončili přestavbu kulturního zařízení. Vyžádala si 14 milionů. „Nyní musíme šetřit, splácíme úvěr, nemůžeme si moc vyskakovat. Podmínky pro zabavení dětí bychom ale přece jen chtěli vylepšit," říká starosta Jindřich Šustr.

Ne, že by obec na malé nezbedy zapomínala. Za týden v sobotu, tedy čtrnáctého, zrovna pro ně v novém sále kulturního zařízení pořádá maškarní rej s hudbou a soutěžemi.

Nynější záměr obce ale spočívá ve snaze poskytnout klukům a malým slečnám časově neomezenou možnost vydovádět se. Ve hře je nové dětské hřiště. „Ministerstvu pro místní rozvoj jsme už odeslali žádost o dotaci. Podle toho, co bychom chtěli, budeme potřebovat asi šest set tisíc. Dvě stě bychom dali dohromady ze svého a o čtyři sta tisíc jsme požádali," objasnil starosta.

Celou sestavu, jíž pro nejmladší plánují, mají místní už vybranou. Upřednostnili v ní dřevo. Obsahovat by měla devět prvků. Některými z nich jsou klasické houpačky, jiné fungují na principu per. Chybět by nemělo ani velké závěsné houpací hnízdo a skluzavka.Verdikt se Kornatičtí dozvědí nejspíše koncem příštího měsíce. „Sami bychom se do akce pustit nemohli. Doufáme ale, že uspějeme. V tom případě hned následně vyhlásíme výběrové řízení na zhotovitele díla," dodala starosta.

Nový celek má vzniknout poblíž kulturního centra. V současnosti sice něco jako dětské hřiště v Kornaticích mají, ale je už velmi staré a kromě toho v hodně špatném stavu. Nelze ho tedy provozovat, protože už nikdo k tomu nedá revizní osvědčení.