Kozu pro africkou rodinu pořídí z výtěžku svého včerejšího a čtvrtečního vánočního bazárku děti z Ekoškoly Zbiroh. Pomohou tak Ježíškovi obdarovat druhé.

Účelem bazárku bylo přinést a věnovat věci, které mohou druhému ještě udělat radost či užitek, místo aby ležely ve skříni současného majitele. Dalším účelem pak bylo, že žáci i spříznění návštěvníci školy měli zakoupením získaných věcí možnost obdarovat své blízké. Hlavním smyslem se pak ale stal zisk prostředků na prospěšnou věc. „Inspirací se nám stal zpravodaj o akcích v rámci programu Ekoškola," uvedla učitelka Andrea Tláskalová. Děti se pak rozhodly poslat živý dárek prostřednictvím společnosti Člověk v tísni chudé rodině do Afriky. Vedle toho chtějí ´adop- tovat´ snůšku vajec ohrožené želvy mořské v Indonésii a podílet se tak na záchraně druhu. „Vývoj procesu v případě této snůšky chceme sledovat," uvedla Tláskalová. Daniela Dezortová, žákyně, která patří mezi mladé debrujáry, konstatovala: „Jsme moc rádi, že díky výtěžku čtyř tisíc a sta korun můžeme poslat do Afriky takzvanou veselou kozu. Na tu věnujeme devět set a zbytek nám pomůže zachránit snůšku vajec mořských želv." „Dozvěděli jsme se totiž, že živá a zdravá koza představuje pro chudou africkou rodinu čerstvé mléko a zdroj příjmů. Každý rok může mít navíc kůzlata, takže z jedné darované kozy je za pár let stádečko, které uživí celou rodinu," přidali se poznatky i Danielini spolužáci. Organizace Člověk v tísni takto díky českým dárcům kupuje zvířata pro lidi v Africe a Asii. Příští středu ještě ekotým rozhodne, jestli koza bude jedna či raději dvě. „Ať mají radost," mínila Lucinka Vinšová a dodala, že koza je lepší než dvacet slepic.

Zbývá dodat, že debrujáři se do organizování akce pustili s chutí, stovky darovaných věci připravili k prodeji a prodávali hračky, plyšáky, kosmetiku, svícínky, vázičky i jiné za symbolické ceny.

Pod názvem akce Pomůžeme Ježíškovi obdarovat druhé se ale ve zbirožské škole kromě zmíněného skrývaly ješ- tě dvě další záležitosti. Blíže budeme informovat. Jednalo se o sběr plyšáků pro Kytičky a potravu pro zvířátka.