Plzeňský kraj letos připraví projektové dokumentace pro devět velkých dopravních staveb na silnicích II. a III. třídy, jež by v následujících letech měly zafinancovat peníze z Evropské unie. Seznam odsouhlasili krajští radní, dokumentace vyjdou na 9,5 milionu korun.

S výjimkou jižního Plzeňska a Domažlicka jsou na seznamu všechny okresy. Mezi stavbami je například obchvat Rokycan, silnice mezi Číhaní a Kolincem na Klatovsku, která má navázat na už zrekonstruovaný úsek, oprava severoplzeňského Dolanského mostu, který je ve špatném stavu…

Čtěte také: Amádeus se soudí a vyjednává o nové podobě Corsa

Podle Pavla Čížka, náměstka hejtmana pro oblast dopravy, je všech devět akcí pro kraj zásadních. „Budou dotované z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), celkem jde o stavby v celkové hodnotě téměř tří miliard korun," řekl Čížek.

S projektovými dokumentacemi pak bude kraj postupně žádat IROP o dotace. Které stavby budou dříve, které později? „Uvidíme, na některé akce prostředky určitě získáme. Podání žádosti o dotaci na první z nich už schválilo krajské zastupitelstvo. Je to obchvat Rokycan," podotkl Čížek.

Nepřehlédněte: Muž skočil ze sedmého patra. Byl na místě mrtvý

Krajští radní už před časem schválili jiné investiční akce, na které přímo z rozpočtu hejtmanství uvolní kolem 600 milionů korun. „Peníze budou v kraji rozhodně vidět – půjde většinou o rekonstrukce, průtahy obcemi," řekl Čížek s tím, že tyto práce zvládne Správa a údržba silnic Plzeňského kraje vlastními silami.

Silničáři se do oprav pustí naplno s příchodem dubna. Tento měsíc totiž ještě mají zimní pohotovost. Tentokrát jim sice kvůli mrazivému lednu na léto nezbude tolik peněz jako dříve, ale ředitel Pavel Panuška věří, že problémy nebudou. „Náklady na zimní údržbu každoročně plánujeme na 180 až 190 milionů korun a předpokládám, že se do nich vejdeme i tentokrát," řekl už dříve.