Jako povinné předměty zůstanou pouze mateřština a některý z cizích jazyků. Matematika je zatím mimo hru. Názory pedagogů působících v Rokycanech se na chystaný krok ale různí.

Jednotnou verzi zkoušky dospělosti kritizuje například zástupce ředitele Střední školy Jeřabinová, Václav Žíla. „Tvrdíme od začátku, že takovým postupem se srovnává nesrovnatelné. Nicméně nám nezbude nic jiného, než že se podřídíme," uvedl. Žáci uvedené školy, kde se primárně soustřeďují na vzdělávání v praktických předmětech, budou skládat téměř stejnou maturitu jako gymnazisté. „Na druhé straně byly vloni potíže s češtinou, kterou naši žáci, až na jednu výjimku, zvládli všichni. Uvidíme tedy, jak záležitost dopadne," dodal.

Ředitelka místního gymnázia a Střední odborné školy Rokycany má na problematiku odlišný názor. „Jednotná úroveň funguje. A sníží-li se poněkud ještě současná, nijak to neovlivní vzdělanost," sdělila. Podle jejího názoru se v každém případě jedná o zátěžovou situaci, v níž hraje velkou roli stres. Kromě toho právě na gymnáziu svým svěřencům závěrečné zkoušky vloni ztížili písemnými testy ze všech profilových předmětů. „Jinou otázkou je to, že dnes už má mnoho oborů ukončené studium maturitou. Například dobrý řemeslník ji mít přeci nemusí," zdůraznila.

I letošní rok se středoškoláci vyhnou povinné matematice. Zůstává jen čeština a cizí jazyk. „S návrhem souhlasím. Najděte mi jedince, který bude jazykově nadaný a zároveň dobře zvládne matematiku," uzavřel Žíla.