Kdyby sem vtrhla, bylo by to horší tím spíše, že zatím nejsou k dispozici vakciny. V tom je podle lékárníků situace stejná i jinde v republice. Během pár dnů by už ale očkovací látky měly dorazit.

„Na jaře jsme vakcin proti žloutence měli dost a za celkem dobrou cenu. Jakmile ale začala v létě trochu panika, bylo během dne všechno pryč. První nápor jsme uspokojili, momentálně ale vakciny nemáme,“ sdělil vedoucí lékárny Pharmacum v Rokycanech Jiří Kačírek. Informace o šířící se infekci mají za následek, že stále více zákazníků vakcinu žádá. „Na řadu receptů už máme záznam. Objednáváme sice látky víc, než co signalizují požadavky, ale kolik jí přijde a kdy přesně, zatím nevíme,“ dodal. Podobně jsou na tom i jinde. „Vakciny nemáme, záznamy u distributorů ano. Koncem týdne už se snad něco objeví,“ informovala třeba Ivana Preis– lerová z další rokycanské lékárny Barborka.

Kdy se mají na Rokycansku vakciny přesně objevit, nedokázali říci ani v rokycanském pracovišti Hygienické stanice Plzeň. „Příslib zní na polovinu měsíce,“ sdělila vedoucí protiepidemiologického oddělení Mária Spáčilová. Uklidnila však zprávou, že zatím žádný další výskyt žloutenky nemají hlášený.

Trochu lépe jsou na tom v současnosti s vakcinami v Očkovacím středisku Zdravotního ústavu v Plzni. Ale i tam se situace mění ze dne na den. „Pro současný vysoký zájem není zásobování vakcinou plynulé. Nezbývá, než ptát se,“ sdělila doktorka Daniela Fránová. K očkovacím látkám dodala: „Proti hepatitidě typu A dostáváme vakcinu od dvou výrobců. Jeden rozlišuje, zda je látka určena dětem či dospělým, druhý má jednotnou vakcinu. V průměru, i s aplikací (poz.: 100 Kč obvykle), cena za očkovací látku činí asi 1100 korun.“

Vakcinu proti žloutence typu A je třeba aplikovat dvakrát, v určitém intervalu. Existuje ale také kombinovaná vakcina proti žloutence typu A i B. Ta je ale spíše pro dospělé, protože většina dětské populace je dnes už proti „béčku“ očkována. Po narození a pak ve 12 letech.

Následek kampaně proti žloutence pociťují i dětští lékaři. Rodiče chtějí své ratolesti očkovat. „Zájem je značný, jen kdyby byla k mání vakcina. Prozatím není, jak sdělil i hlavní hygienik. Lidé ale na její dodání celkem trpělivě čekají,“ konstatovala dětská doktorka Blanka Popelová. I dospělá populace, což potvrdil třeba doktor Zdeněk Rottenborn, má zájem o toto proočkování. „Zrovna dnes jsem předepsal vakcinu už dvakrát. Otázka je, jestli ji seženou,“ sdělil v úterý.

Ve školách kvůli žloutence nasadili zvýšená hygienická opatření. Ředitelka strašické ZŠ Eva Válková informovala, že na WC jsou k dispozici antibakteriální mýdla a teplá voda, děti slyšely relace v rozhlase a třídní učitelé, zvlášť u mladších žáků, dbají na důsledné mytí rukou školáků. V kuchyni se oplachuje nádobí speciálním přípravkem a další používají na ruce kuchařky,“ uvedla ředitelka.