Podle majitelky domácích potřeb v Plzni Růženy Maškové stoupl letos zájem o pastičky až o 30 procent. „Za tři dny jich prodám tak 40, což je oproti loňsku obrovský nárůst,“ podotkla. „Lidé chodí a stěžují si, že jim myši lezou do domů a chat. Velká poptávka po pastičkách začala na začátku srpna, což není obvyklé. Normálně se prodej zvyšuje tak v polovině září,“ vysvětlila Mašková.

Hlodavci způsobují škody i zemědělcům, zejména na řepce. „V podzimním období je výskyt hlodavců každoročně větší. Bojujeme s nimi, jak se dá. Buď chemicky nebo k polím dáváme bidýlka, na která si sedají dravci,“ uvedl Petr Eret, agronom Zemědělského družstva vlastníků Štichovice. Nejlépe však pomůže sama příroda. „Když zaprší, voda je vyplaví a na čas je po problému,“ vysvětlil Eret.

Deratizační firmy zaznamenávají více práce. „Na jaře a na podzim je to běžné, ale zase to není nějaký nestandardní nárůst. Využívají nás spíše větší firmy či bytové podniky. Preventivně pokládáme ochucené granule většinou do sklepních a suterénních prostor,“ sdělil deratizátor Antonín Drozda. Podle něj je ojedinělé nebo spíše neobvyklé, aby si nějaká soukromá osoba zavolala do domu či chaty deratizační firmu. „Lidé si většinou koupí nějaký jed a položí pastičky sami. Tady určitě hraje roli cena, neboť toto je určitě vyjde levněji, než kdyby volali nás,“ doplnil Drozda.

Větší výskyt hlodavců potvrzuje i Krajská hygienická stanice v Plzni. Příznivé letní počasí živočichům přálo. Zvýšené výskyty jsou však podle Jiřího Ledvinky z oddělení dezinfekce, desinsekce a deratizace pouze lokální. „Pokud se někde vyskytuje více hlodavců, je to jen místní záležitost. Na Plzeňsku komlexně zatím větší výskyt neevidujeme,“ uvedl.