Převzetí zbrusu nového zásahového vozidla Renault Midlum 280.14, dokonce uzpůsobeného podle požadavků sboru, spojili mýští hasiči s malou oslavou. Nechyběli kolegové ze Zbiroha, Těškova, Holoubkova, Dobříva, Němčovic a Cheznovic. Přijela i Cheznovanka, aby ke ´křtu´ auta zahrála, a teklo šampaňské. „Bylo opravdové, jak si takové krásné auto zaslouží. Žádné rychlé špunty,“ dušoval se místostarosta Jan Auinger.

K vymoženostem auta za pět milionů a sto tisíc korun starosta František Končel uvedl: „Je dvounápravové, s náhonem na všechna kola. Uvnitř je tříkubíková nádrž na vodu a čtyřsetlitrová na pěnidlo, zabudované dýchací přístroje, centrála, automatický výsuvný stožár s osvětlením…,“ vypočítával.

Ze státního rozpočtu Mýto na vozidlo dostalo dotaci dva miliony, 1,5 milionu poskytl krajský úřad a město z rozpočtu dodalo zbytek, tedy asi milion a 600 tisíc.

„Tehle vůz nám umožní rychlejší dojezd na místo a vzhledem k vybavení vysokotlakem i snazší a efektivnější zásah,“ sdělil jednatel hasičského sboru Karel Beran. „Vodu totiž lze daleko lépe využít – nenapáchá takové škody a účinek je lepší,“ objasňoval.

Nový vůz už má i přidělená poznávací čísla, ale vyjet s ním Mýtští zatím nemohou. Problém spočívá v digitálním tachografu. „Vlastně všichni, kdo by ho řídili, musí mít na sebe vydanou profesní kartu. Bez ní za volant nesmí, vystavili by se nebezpečí pokut a ztráty bodů. Je tu i otázka pojistky, kdyby se něco stalo,“ podotkl starosta. Navíc podle něj vzniká problém, že profesionální řidiči autobusů a náklaďáků v době, kdy mají nařízený odpočinek, ani za volant nesmí. „Dopravní inspektorát teď hledá způsob řešení,“ sdělil Končel.

Háček by mohl být i v tom, že auto je Mýta a i když ho koupilo pro hasiče, jejich není. „Vznesli jsme dotaz na ministerstvo, jak bude bráno vozidlo a jeho řidiči a zda všichni musí mít svou kartu,“ informoval vedoucí odboru dopravy MěÚ Rokycany Jaromír Kalčík.

Obdobná situace se vyskytne v sobotu. Strašičtí budou přebírat stejné vozidlo, rovněž s digitálním tachografem.