Už včera se u centrálního kříže na hřbitovech v Hřešihlavech, Zvíkovci, Mlečicích, Drahoňově Újezdě a Zbiroze sloužily pobožnosti. Věřící se také ve zbirožském kostele sv. Mikuláše mohli zúčastnit mše.

„Zpočátku jsem konal bohoslužby na všech hřbitovech ve zbirožské farnosti. Teď jsem ale setkání zredukoval už jen na místa, kam lidé opravdu přijdou," konstatoval kněz Dariusz Geballa. „Protože se však stává, že je někdo chtěl navštívit, avšak z nejrůznějších důvodů nemohl," dodal, „domlouváme se na jiný čas. Takhle se třeba navíc šestého setkáme ve Lhotě pod Radčem."

Návrh hodný vyslyšení

Kněz se svěřil také se zajímavým přáním, aby na každém hrobě o dušičkách zářilo světélko. „Ti pohřbení tu žili a možná už nemají nikoho, kdo by vzpomněl. Myslím, že na jednu svíčku navíc by každý měl," říká. Vede k takové pozornosti i děti, které navštěvují v Radnicích náboženství. Vybavil je svíčkami a přidal prosbu o rozžehnutí na opuštěných rovech.

Dnes jsou na pořadu další mše, a to v 10 a 16.30 v rokycanském chrámu Panny Marie Sněžné. Dále o sedmnácté ve strašickém svatostánku sv. Vavřince a také radnickém sv. Václavu, kdežto 18. hodina zahájí bohoslužbu k uctění všech zemřelých v mirošovském kostele sv. Josefa. Pokračují rovněž pobožnosti na hřbitovech, navštívit je lze ve Stupně, Újezdě u Sv. Kříže, Hlohovicích, Radnicích, Rokycanech a Strašicích.

Více přímo v Deníku.