Nápor zažívají v současné době pracovníci agendy cestovních dokladů a občanských průkazů. Letní dovolené se blíží a lidé z Rokycanska začali hojně navštěvovat úřad. Potřebují totiž pasy.

Agenda cestovních dokladů a občanských průkazů je umístěná ve II. patře budovy radnice v okresním městě. „Oproti minulému roku stejného období je patrný nárůst, hlavně u občanských průkazů, kdy tento rok končí desetiletá obměna," sdělila za Městský úřad v Rokycanech Eva Praumová. „Přestože je na agendě otevřeno celý týden, a to od pondělí do pátku, nejvíce chodí občané v pondělí a ve středu," konstatovala.

Připomněla, že ceny za cestovní pasy se nezměnily. „Jsou stejné jako loni. Cestovní pas s biometrickými údaji pro občany starší patnácti let stojí šest set korun. Do patnácti let sto korun," uvedla. „Za pas bez strojově čitelných údajů, takzvaný Blesk občan nad patnáct let zaplatí tisíc pět set korun, do patnácti let tisícikorunu," uzavřela Praumová.

Na to, kdy a jak vyřizovat cestovní doklady jsme se zeptali také obyvatel Rokycanska. „Byla jsem vyzvednou pas svému synovi. Čekala jsem tam delší dobu, ale nebylo to tak hrozné. Všichni to nechávají na poslední chvíli a úředníci, aby se pak zbláznili," svěřila se Lenka Poláková z okresního města. „Stále ještě nevím, kam letos pojedu, takže pas zatím nezařizuji. Sice pak zaplatím víc, ale nechci, aby mi ležel doma zbytečně, když nikam nepojedu," konstatoval Michal Mrázek.