Jen na jediný den, Boží hod, zatáhly o svátcích rolety obří markety. Včera se už v nich ale znovu prodávalo ostošest. Lidé chtěli využít povánoční slevy a přicházeli utrácet peníze, které dostali pod stromeček. Kupovalo se hlavně jídlo, sekty a alkohol, pyrotechnika a zlevněné sezonní věci.

Před Kauflandem v Rokycanech se vytvořil dlouhý had zákazníků už před osmou hodinou ranní. „Pořídil jsem si hrablo na sníh. Ten sice s oteplením zmizel, ale nekupte to za stovku," smál se starší muž. Pulzoval také plzeňský Globus nebo Tesco. „Jdu pro šampáňa a maso, ale najednou mám plný vozík všeho možného," kroutil hlavou jeden ze zákazníků. U přepážky servis se začínali hromadit zákazníci, kteří přišli některé dárky vyměnit či reklamovat. „Jdu sem s rozbitým stolním hokejem," uvedla jedna z nich.

Podobné to bylo v domažlickém Kauflandu, který nabízel např. slevy na alkohol či pomeranče. V sokolovském obchodním centru Michal byla sice na Štěpána drtivá většina obchodů zavřená, v otevřeném Tesku byl ale nával u hraček a zákazníci s telefonem na uchu se radili, co koupit. „Máme pádesátiprocentní slevu na více jak 200 hraček," hlásila jedna z prodavaček. Třeba plastová kuchyňská sada pro slečny zlevnila z původních 359 korun na 179 Kč. Stejná sleva byla například u sady her s oblíbeným krtečkem, po které se jen zaprášilo. Až 80procentní výprodeje spustili obchodníci téměř ve všech řetězcích. Zlevňuje se hlavně elektronika, zimní oblečení, obuv a sportovní zboží.

Například řetězec Tesco nastavil slevy od 25 do 75 procent a týkají se až dvou tisíc položek. Výrazně levněji pořídí zákazníci oděvy, domácí potřeby a elektro. Za polovinu původní ceny jsou vánoční kosmetické balíčky. „Povánoční prodeje zlevněného zboží potrvají do vyprodání zásob, u některého sortimentu poběží až do konce února," uvedl mluvčí Jan W. Dvořák.

Slevy elektroniky v prodejnách Elektro Worldu mají pokračovat do konce ledna. „Výprodeje nejsou pouze ve znamení doprodání vánočních zásob, ale objednali jsme další zboží, které budeme prodávat za speciální výprodejové ceny," uvedl marketingový ředitel společnosti Jan Bosák.

Slevy kralují i internetovým obchodům. Výprodej v Mall.cz má svým rozsahem překonat ten loňský, slevy se dotknou tisíců položek a dosáhnou až 86 procent. Společnost předpokládá, že návštěvnost v prvních dnech výprodejů může překonat i nákupy v předvánočních dnech.

Slevy až 60 procent nabídne od 27. prosince řetězec Euronics. Týkat se budou televizí, tabletů, praček i notebooků. „Očekáváme, že tržby z výprodejů budou sahat až k 280 milionům korun," řekl mluvčí obchodů Bohuslav Kamín. (dav, rk, jk, rej, jda, roc, hav, job)