Jedná se o jírovec maďal, který roste za hospodou, na hranici pozemků stavební parcely parcelní číslo 98/1 a 98/2, v bezprostřední blízkosti dřevěného plotu s betonovou podezdívkou. Zdravotní stav stromu je velmi dobrý, bez defektů větvení, bez výmladků, vitální, bez dutin. Dřevina není napadena klíněnkou jírovcovou. Orgán ochrany přírody stanovil památnému stromu ochranné podmínky. Je zakázáno jej poškozovat, ničit a rušit v přirozeném vývoji, jeho ošetřování musí být prováděno se souhlasem orgánu ochrany přírody, který ochranu vyhlásil.

Dále bylo stanoveno ochranné pásmo ve tvaru kruhu o poloměru desetinásobku průměru kmene ve výšce 130 cm nad zemí, které činí 7,1 m. V tomto pásmu není dovolena žádná pro památný strom rušivá činnost, tj. terénní úpravy, výstavba, skladování materiálu, používání chemických prostředků, které by mohly strom poškodit. Jedná se o výrazný solitérní strom s široce rozložitou korunou, který svou estetickou, kulturní a krajinotvornou hodnotou a zdravotním stavem dosahuje hodnot památného stromu. Je historicky spjat s prostorem za němčovickou hospodou a jeho stáří se odhaduje na více jak 130 let.

Jedná se o strom I. kategorie (čekatel mladého věku do 200 let), u kterého je vyhlášení památným stromem vhodné, aby mu byla dána možnost „dožít" se úctyhodného věku a stát se němým svědkem naší současnosti pro budoucí pokolení.