Velké obavy četných zdravotnických zařízení o jejich uzavření provázely na přelomu loňského a letošního roku i pochyby týkající se už zmiňovaných příloh. Ty svým obsahem totiž stanovují rozsah a také strukturu péče, tedy nasmlouvání výkonů a odborností. Bez nich nemocnice rámcové smlouvy podepisovat nehodlaly.

Rokycanská už má v současnosti zcela vyjasněné vztahy, a proto i ratifikované dokumenty se čtyřmi z pojišťoven. Jedná se o VZP, vojenskou, oborovou a pojišťovnu vnitra. Pátá, s níž smlouva ještě není signovaná, je průmyslová. „Věřím, že všechno je ale na dobré cestě. V tom, co nám navrhly pojišťovny, jsme dělali lehké úpravy a čtveřice zmíněných je už akceptovala. Věřím tedy i v příznivou reakci poslední z nich. Na reakci protistrany teď čekáme," uvedla Perková.
Daleko větší vzruch v současnosti v nemocnicích, tedy i v zdejší, panuje kvůli úhradovým dodatkům. „Podle vyhlášky je podepisujeme na rok. V navržené podobě by ale pro nás byly likvidační, takže jsme se zase dohodli na projednání. Například u akutní lůžkové péče by pro nás snížení úhrad spolu s dopadem nových státních ekonomických opatření znamenalo pokles příjmů o třináct a půl procenta," vysvětlovala Perková.