„Počasí nás notně potrápilo. Nakonec jsme museli přikročit k nepopulárnímu, ale z bezpečnostního hlediska nutnému kroku, a to k změně trasy pochodu. Intenzivní déšť totiž zavinil rozvodnění malého potůčku u Líšné a na polní cestě ke Kvásku se vytvořily rozsáhlé vodní laguny," sdělila za organizační tým města, muzea a knihovny Eva Svobodová. Proto tedy byly trasy na poslední chvíli přeložené taky, aby převážně vedly po cestách se zpevněným povrchem.

Navzdory nepřízni počasí se na startu v muzeu zaregistrovalo 180 účastníků. Z toho 68 mužů, 70 žen, 42 dětí a své páníčky navíc doprovodilo pět psů. Na kratší osmikilometrový okruh se vydalo 115 lidí, zbylí (65) si pak vybrali delší, tedy šestnáctikilometrovou, trasu. V přesile mezi účastníky byli letos přespolní, těch dorazilo sto devět. „Několik z nich dokonce ze vzdálenějších míst, například Českých Budějovic, Tachova, Jílového u Děčína, Telče, ale i Úněšova, Poseče a dalších. Vedle nich silné zastoupení už tradičně měli turisté ze Strašic, Kařeza, Plískova, nechyběli opět ani Pražáci a Plzeňáci. Zbirožáků přišlo jednasedmdesát. Objevily se i celé skautské družiny. Ty rovněž patří mezi pravidelné aktéry dění," upřesnila údaje Svobodová.

„Jsme trochu urousaní, ale krajina to svou malebností vynahradila," uvedla Dana Krátká v cíli, který byl ve Zbirožském dvoře. Na místě všichni účastníci obdrželi pamětní list a suvenýr s logem pochodu. Vedle zajímavého prostředí tam, kdo chtěl, našel podle svého gusta i občerstvení .

To, že účastníky pochodu neodradilo nevlídné mlhavé ráno a dorazili, považují organizátoři za nejlepší vysvědčení své dosavadní práce i ´hnací motor´ do dalších ročníků. „Už víme, že ani špatné počasí Puchýře nezastaví," usmívala se spokojeně Svobodová. Příští rok namísto výpravy krajem pamětních křížků a pomníků pozvou ale na cestu po trase II. odboje.

Kdo se letošního pochodu nemohl zúčastnit v daném termínu a chtěl by si trasy projít samostatně, snadno může. Účastnické listy si lze dodatečně vyzvednout v městském muzeu nebo v informačním centru ve Zbiroze.