„Představitelé obchodní společnosti nám ale znovu zopakovali, že mají zájem v městě setrvat a přinesli listiny s podpisy občanů pro zachová- ní Normy. Konstatovali, že nejde o petici a průvodní dopis, že ještě dodají,“ informoval starosta Vladimír Šmolík. Doplnil také, že vezme dodaný materiál do rady. „Tady ovšem asi není o čem debatovat. Jednou se rada usnesla, že platnost nájemní smlouvy na pozemek se nebude prodlužovat. V úterý jsme se chtěli dohodnout, jakým způsobem se ukončení provede. Musí požádat o demoliční výměr. Dva měsíce pak podle smlouvy mají na vyklizení pozemku.

K 30. červenci pronájem místa Normě končí. Protože byla prvním marketem ve městě a našla si své zákazníky, odcházet se jí nechce. Potvrdil to zástupce firmy Michal Schwarzkopf. „Ostatně na třináct set podpisů (pozn.: 1292 přesně) svědčí o tom, že lidé v Rokycanech Normu chtějí,“ zdůraznil. „Nevím, zda ještě máme šanci rozhodnutí města zvrátit. Každopádně je z podpisové akce vidět, že veřejné mínění není v tomto směru jednoznačné, když asi deset procent obyvatel nám v její neoficiální verzi vyjádřilo podporu. Možná to představitele Rokycan pohne k tomu, že by mohli uvážit zrevidování svého rozhodnutí,“ doufá Schwarzkopf.

„Působím v Normě dlouho. I když se nějaká práce snad najde, bylo by mi líto odcházet. Pryč se nechce ani dalším zaměstnancům,“ uvedla vedoucí provozovny Hana Černá Blechová. „Nejvíc nás ale budou asi postrádat někteří zákazníci,“ věří. „Jsou už tak zvyk- lí, že nám dají peněženku do ruky, abychom si vzali obnos za nákup. Často také žádají, abychom jim nějakou věc našli a donesli, spoléhají na nás,“ dodala. „To víte, že se nám nechce dojíždět za prací za předpokladu, že ji v dnešní nelehké době seženeme. Na to si pokladní zase tolik nevydělají,“ podotkla pracovnice marketu Lucie Fišerová a přidala poznámku: „Nevím, zda se někdo z vedení města zamyslel nad tím, že staří lidé se mohou bát kvůli nákupu v jiném obchodě přejít silnici.“

„Chodím do Normy stejně jako do jiných středisek. Sem pro sortiment, který jinde není, nebo je lacinější,“ řekla Deníku přímo v prodejně Blažena Martinčáková. „Parkoviště je asi třeba, aut je šíleně,“ zvažovala. „Ale v centru? Tam vždycky bylo, a spíš by zase mělo být, korzo. Nevím, jestli se provozování velkého a placeného parkoviště městu víc vyplatí než nájem z Normy. Ekologické hledisko ale vyzní- vá jednoznačně,“ upozornila.

Zastupitelé Rokycan při mi- nulém rokování stanovisko radních o likvidaci Normy pod- pořili. Zhruba se dá shrnout, že podle nich je tu obchodních center dost a Norma jim nebude chybět. Zaznělo také, že nemá tolik zákazníků, aby měla sílu působit na cenovou politiku sousedních marketů Kauflandu, Billy či dalších. „Otázka ovšem je, zda neříci: Tak provozujte činnost ještě nějakou dobu a dávejte nám peníze do rozpočtu, než bude připravený nový záměr,“ podotkl například František Pavelek. „Vědí, že skončí,“ dodal, „my zase, že za daný čas už peníze na výstavbu parkoviště budou.“ Prodloužení smlou- vy do doby, než bude projekt města připravený k realizaci, navrhl i Jan Baloun.