Pozorovat měsíční svit, který byl až o třetinu silnější než je běžné, vyrazili i někteří lidé na Rokycansku. Nebeské těleso navíc bylo pro pozorovatele přibližně o patnáct procent větší. A to už je znát. „Na rozhledně jsem vůbec poprvé a ještě si to můžu vychutnat hned dvojnásobně," prozradila paní Jaroslava, která byla jedna ze sedmi lidí, kteří se vypravili na dominantu okolí vychutnat si východ Měsíce.

Ten se objevil krátce po 20. hodině nad obzorem, přímo nad Brdy. Konkrétně nad meteorologickým radarem na vrchu Praha. V tu chvíli však byl vidět jen slabě. „Bylo by to super, kdyby se to tolik nekymácelo a poryvy větru byly slabší. Snad na fotografiích něco uvidíme," prozradila další návštěvnice pozorovatelny. Ani po vystoupání měsíce však nebyla noc úplně běžná. „Byli jsme na houbách u Tění a pak se zdrželi do tmy. Bylo zvláštní pozorovat v noci své vlastní stíny. Klidně jsem si mohla i číst, jaké bylo světlo," prozradila Veronika Neckářová.

„Po tři čtvrtě na devět ustoupily mraky a měli jsme štěstí. Sledovali jsme Měsíc pouhým okem. Bylo to nádherné, mystické," prozradil Patrik Obermajer z Radnic.

Za mimořádnou událostí stojí nezvyklé přiblížení k planetě zemi, a to na vzdálenost 356 896 kilometrů. Další takové pozorování bude možné ještě letošní rok v září, konkrétně devátého. Kdo tedy zaváhal, má ještě šanci.

Mezi tím ale čekají rozhlednu opravy, a to už od pondělí 18. srpna, které potrvají až do konce prázdnin.