Silničáři totiž právě ve čtvrtek most mezi Dolany a Chrástem zavřou a zahájí jeho rekonstrukci. Termín 24. května potvrdili na konci minulého týdne s tím, že úplná uzavírka důležité stavby potrvá do konce listopadu.

Podle Jiřího Velíška ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje to jinak než za takovéhoto omezení ani nejde. „Náhradní přemostění v blízkosti mostu není možné, a to zejména kvůli širokému zátopovému území se zachováním průtočného profilu řeky a propojením silnice po obou březích,“ uvedl Velíšek s tím, že obec Břasy, která provozuje osm kilometrů vzdálený přívoz v Darové, jeho provozní dobu rozšířila. Po dobu uzavírky mostu bude prám jezdit od páté hodiny ranní do osmé večerní.
Devadesát let starý most je ve špatném stavu a navíc je příliš úzký – silnici II/180 zhusta využívá i nákladní doprava. Čeká ho tedy důkladná ozdravná kúra.

„Rekonstrukce znamená úplné snesení a náhradu stávajícího vybavení mostu, demolici stávající mostovky, výstavbu širší mostovky včetně nového veřejného chodníku, výstavbu nových úložných prahů na podpěrách a sanaci ponechaných železobetonových částí mostu. Žádáme proto veřejnost o jistou míru tolerance. Je třeba si uvědomit, že most nemůže sloužit věčně. Veřejnost bude na nějaký čas tímto omezena, avšak most bude opět funkční a bude sloužit dalším generacím,“ dodal Jiří Velíšek.

Rekonstrukce mostu bude stát 45 milionů korun včetně DPH. Ze současných 5,4 metru se most rozšíří na sedm metrů. Práce začnou okamžitě po čtvrtečním uzavření mostu.

Ilustrační foto.
Svojkovice a Dobřív získají dotaci