Uvítala nás drobná paní s pozornýma očima, které nevěnčily brýle. „Já bych mohla bez nich i plést. Teď už to není tak potřeba, ale zamlada, abych hezky oblékla děti, jsem si toho užila,“ usmívala se.

Vychovala dvě ratolesti – syna Oldřicha a dceru Hanu. Jeho pojmenovali po otci a Hanu zase po manželce prezidenta Beneše. Děti ji společně obdařily pěti vnoučaty a má už i sedm pravnoučat.

„Do Rokycan jsme přišli za bytem v roce 1954. Dostali jsme ho v sedmidomě v ulici Mládežníků. Byl první bytovkou města. Stěhovali jsme se, když ještě nebyl zcela dokončený. Bydlení jsme získali od Hrudkoven, kde jsme oba našli práci,“ vyprávěla jubilantka. Do té doby žila v Přerově nad Labem a pyšně říká, že oba s manželem byli baťovci. Paní Božena vedle prodávání ve firmě spravovala dámské punčochy. „Mašinku mám ještě schovanou na půdě u syna. To bylo nějakých na ní vytažených oček. Víte, že jsem je spravovala i herečkám?“ vzpomíná. „Zažila jsem Němce i Rusy a různá uspořádání státu. Něco se mi líbilo, leccos ne,“ přiznává.

Ilustrační foto.
Rozpadlou hráz rybníka ve Svinné čeká oprava

„Babička byla vůbec aktivní,“ prozradily děti, „představte si, že působila i na barikádách. Hlavně ošetřovala, ale zajišťovala i další potřebné. Ještě předtím pomáhala ukrýt zběhy z transportu a působila jako spojka,“ líčily. „Můj vedoucí mě v této roli různě vysílal, že nebudu nápadná. Už jsem hodně pozapomněla, ale když se zamyslím, měla jsem pestrý život,“ ujistila oslavenkyně. Zavzpomínala také, jak její muž v Rokycanech zakládal kuželkářské družstvo, kde i ona hrála. Kus života spojili s Ejpovicemi, a nejen pracovně. Ještě než vzniklo jezero, koupili si tam domeček a přestavěli ho pro víkendové pobyty od jara do podzimu. Rokycany si ale jubilantka zamilovala, návštěvy nejraději vodí na Stráň. Dnes už prý procházkám moc nedá. Do třetího patra, protože výtah v domě není, ale pořád ještě stoupá krůček po krůčku.

„Když jsme do Rokycan přišli, našli jsme tu spoustu vrstevníků, řada z nich dělala i v Hrudkovnách. Soudržnost byla velká, všechno se dělalo společně. Teď lidi dostanou byty a o nic dalšího zájem nemají,“ posteskla si paní Božena.

Ocenění nejlepších zaměstnanců domova.
Za srdce na dlani dostali ocenění