Evropská unie přišla s novým rozhodnutím. Na základě něj byla do volného prodeje i v českých lékárnách zařazená jednorázová pilulka, která má krátce po nechráněném styku zabránit nechtěnému otěhotnění. To znamená, že nyní je dostupná i pro zájemkyně mladší 16 let.

Prozatím podobná možnost, braná jako první pomoc, už existovala, ale jen pro starší 16 let. „Využívaly ji nejen dívky, které dosáhly šestnáctý rok věku, ale i starší ženy, jimž nevyhovuje každodenní užívání antikoncepce. Prostře- dek se ale prodával jen na základě předložení občanského průkazu, kvůli potvrzení věku, a bylo také třeba anonymně vyplnit krátký dotazník," sdělila magistra Eliška Kastnerová z rokycanské lékárny Farmacum. Takový dotazník podle ní měl své opodstatnění. Klientka se třeba na jeho základě dozvěděla o eventuálních kontraindikacích pro se-be. Šlo o zjišťování možných zdravotních rizik z lékařského hlediska, včetně případných alergií na obsaženou látku a podobně. Rozhodně měl svůj význam," zdůraznila.

Pilulku Ellaone, která je od včerejška dostupná též děvčatům mladším 16 let, už měly lékárny k dispozici i dříve, ale jen s výše uvedeným omezením. Zatímco užití ostatních je ohraničené buď dvěma, nebo třemi dny po styku, v případě té nyní volně dostupné je to pět dnů. Ovšem její cena pohy-bující se kolem 600 korun, jed- jednorázovou pilulku pro mno- hé dělala spíše exkluzivní.

„Ačkoli sama mám s dcerou velmi přímý a diskusi o jakékoli záležitosti, sex nevyjímaje, otevřený vtah, ne všude je to obvyklé. Také ne každý se rád svěřuje. A tak určitě pořád je lepší, když dívka mající obavu z nechtěného otěhotnění užije pilulku bezprostředně, než aby se to pak řešilo mini interrupcí. Nemyslím si také, že zase až tolik mladinkých děvčat by si ji kupovalo," uvedla Iva Pospíšilová.

Více v dnešním vydání.