Až 80 tisíc lidí očekávají zástupci plzeňského pivovaru na letošních oslavách narozenin piva Pilsner Urquell. Hlavní část oslav vypukla včera v 17 hodin a potrvá do zítřejšího odpoledne. Už první minuty akce naznačily, že přes 80 výčepů si jen tak neodpočine.

„Počasí má vyjít, takže čekáme mnohem větší návštěvnost než předminulý rok, kdy přišlo přes 60 tisíc lidí,“ sdělil oficiální zdroj pivovaru mluvčí Vladimír Jurina.

Kdyby se přeci jen snesly kapky, k dispozci jsou pivní stany. Ten největší bude na pivovarském nádvoří. Další jsou v Mlýnské strouze, na náměstí Republiky a ve Štruncových sadech. Všude mezi nim jsou prodejní stánky s pivem i občerstvením. Půllitr piva stojí 29 korun Pilsner Urquell a 23 korun Gambrinus, který se při Pilsner Festu čepuje letos poprvé.

Mimo třech hudebních scén, které přivezlo devět kamionů a další menší vozidla, jsou pro návštěvníky připravené taneční koncerty a diskotéka v restauraci Na Spilce. Pro milovníky adrenalinu slouží Gambrinus městečko s netradičními sporty.

Ne zcela běžné sporty nabídne i dnešní Pilsner Urquell olympiáda, která se odehraje od 11 hodin před sokolovnou vedle fotbalového stadionu. Její hosté budou skuteční olympionici Martin Doktor, Václav Chalupa a Michal Sedlecký.

Pilsner Fest se v Plzni koná pravidelně od druhé poloviny 90. let. Výjimkou byl loňský rok, kdy byly oslavy kvůli obavám o bezpečnost jejich hostů na poslední chvíli zrušené. „Byly připravené pouze do areálu pvovaru, kde navíc probíhaly různé rekonstrukce a výstavba varny. bylo nutné dostat Pilsner Fest i mimo areál, což ale nešlo loni tak rychle zařídit,“ vysvětlil mluvčí.

Letos slaví plzeňská dvanáctka 165 let. První várku uvařil v Měšťanském pivovaře v Plzni 5. října 1842 bavorský sládek Josef Groll. Svým pivem dal později název celé velké kategorii piv. Světlé spodně kvašené světlé ležáky s označením pils, pilsen nebo pilsner dnes tvoří 70 procent všech ve světě vyráběných piv. V České republice je to dokonce 99 procent konzumovaných piv.