Právě na ČSSD bude záležet, zda občanští demokraté usednou v radě kraje nebo v opozičních lavicích. Lídr kandidátky Jiří Pospíšil je ochotný utvořit velkou koalici a najít programové kompromisy. „Uděláme všechno pro to, aby se komunisté v Plzeňském kraji nedostali k moci," řekl Deníku Pospíšil. Je také přesvědčen, že vítězství levice v celé republice by nemělo mít za následek pád vlády.

Co říkáte vítězství ODS? Jste jediný kraj, kde jste porazili levici

Je to naše historické vítězství a fenomenální výsledek a já si osobně cením 40 % preferenčních hlasů, to je také mimořádný výsledek. Tyto volby jsem bral jako referendum o své osobě – zda zůstat v politice nebo už se uchýlit jen do muzea Kampa a pomáhat paní Medě Mládkové. Beru ten výsledek jako podporu od občanů Plzeňského kraje. V politice zůstanu a budu hájit jejich zájmy v krajském zastupitelstvu.

Co se bude nyní dít ohledně vyjednávání o případné koalici?

Budeme jednat s ostatními demokratickými stranami, ne s komunisty. Ale teď bude hlavně na sociální demokracii, aby se rozhodla, zda bude uvažovat o povolební koalici s námi nebo vstoupí do koalice s komunistickou stranou. Domnívám se, že komunisté budou chtít být aktivní v krajské radě, nepřistoupí na tichou podporu ČSSD. A bude na rozhodnutí Milana Chovance a jeho týmu, zda bude první, kdo v Plzeňském kraji osvobozeném americkou armádou, přivede komunisty zpět k moci. Jsme připraveni vést seriózní debatu o velké koalici, ale nechceme křesla v radě, pokud bychom nemohli naplňovat náš volební program. Jsem stejně tak připraven vést opozici, byť jsme volby vyhráli.

Budete aktivně oslovovat ČSSD s nabídkou velké koalice?

Ano, nyní bychom měli začít vyjednávat my jako vítězové voleb. Nabídneme debatu nad programovými prioritami a uvidíme, zda se shodneme nebo ne. Jsme připraveni najít kompromis, ale chceme, aby se některé priority promítly v činnosti krajské rady – lepší hospodaření s penězi, výstavba krajské galerie nebo podpora regionální dopravy. Pokud bychom z toho měli slevit, pak je pro nás lepší opozice.

Kdy přijde první nabídka vůči sociální demokracii?

Zítra se sejde naše regionální grémium a dohodneme se na tom, jak oslovit ČSSD. Počítám, že počátkem příštího týdne si s nimi sedneme a zjistíme, zda je u nich ochota se vůbec o nějaké koalici bavit. Pokud už jsou dohodnuti s KSČM, byla by to jen zbytečná ztráta času. Jsme ale připraveni udělat všechno pro to, aby se komunisté v Plzeňském kraji nedostali k moci.

Dostal jste téměř 18500 preferenčních hlasů. Nemůže to ovlivnit i dění na celostátní úrovni ODS?

V každém případě budu chtít obhajovat mandát místopředsedy ODS na blížícím se kongresu. Nechci, aby mé angažmá zde v krajských volbách bylo vnímáno jako přechodné, jako že jsem se vrátil poté, co jsem neuspěl v Praze. Bude-li to možné, jsem připraven se plně po celé čtyři roky věnovat krajské politice i za cenu toho, že bych měl odmítnout jiné nabídky.

Je ale možné, že přijde nabídka na post předsedy ODS.

Nechci teď nic předjímat, chci znovu kandidovat na post místopředsedy. O dalších variantách v tuto chvíli neuvažuji.

Jak si vysvětlujete obrovský úspěch levice?

Vláda nebyla schopna voličům dostatečně vysvětlit nutnost reforem, které provádí. Problém vidím v komunikaci s voliči. Nejsem příznivcem toho, aby vláda padala, ale měla by proběhnout vnitřní sebereflexe a zamyšlení nad tím, jak voličům vysvětlit reformy. Velký výsledek komunistů vidím v poškození sociální demokracie kauzou Rath a také tím, že Bohuslav Sobotka není tak výrazným lídrem. Proto ČSSD sice vyhrála volby, ale ne tak razantně jako v minulosti. Je to podle mě vnitřní prohra Bohuslava Sobotky.

Výsledek voleb tedy podle vás nemůže mít vliv na vládu?

Může, nedokážu to teď odhadnout. Nejsem příznivcem toho, aby padla, ale bylo by špatné, abychom nad výsledky mávli rukou a vládní politika pokračovala ve stejném duchu jako dosud. Jsem pro sebereflexi a změnu politiky, ne pro pád vlády jako takové.