Devatenáct nadcházejících absolventů oboru informační technologie a třináct z oboru elektrotechnika, kteří v úterý a včera skládali ve Střední odborné škole Rokycany praktickou maturitní zkoušku, tedy může být relativně v klidu ohledně budoucího uplatnění.

„Tihle kluci, jestliže jsou schopní programovat automaty, umí v závodech nastavovat program celých linek. To se žádá. Zájem o ně skutečně firmy mají, předchází si je už ve škole," potvrdil Jaromír Háka spěchající na dohled do maturitních tříd. V jedné z učeben včera zasedli i čtyři elektrotechnici a dva informatici. Jejich úkolem, laicky řečeno, bylo sestavit program a rozpohybovat jeho prostřednictvím nějaký model. Na zadání jsme se zeptali dohlížejícího učitele: „Kluci se tu podle toho, co si vylosovali, zabývají třeba vytvářením programů pro obsluhu balící linky, solárního panelu, obráběcího pracoviště či programu pro řízení myčky nebo kódovacího zařízení," přiblížil témata Háka.

V další z pracoven se snažila jiná šestice mladých pánů, tentokrát všichni byli budoucí specialisté na informační technologie. „Programují tu třeba zjednodušení webové stránky pro knihovnu či jednodušší variantu aplikace pro autopůjčovnu," sdělil tiše Miroslav Bělský, který na práci svěřenců dohlížel. Výsledek zatím tipovat nechtěl: „Látku znají, ale tréma může sehrát své. Uvidíme…" Sami kluci se o svém prospěchu z této části maturity dozvědí až v rámci celkového hodnocení po ústních zkouškách.