Dát dohromady předpisy a možnosti není vždy snadné. Se skloubením se nyní potýká i rokycanská nemocnice. Kvůli zdánlivě jednoduché záležitosti, jakou je malování. Příští týden má začít na interně. Naplánovat akci je ale jedna věc a připravit druhá. Vyprázdnit oddělení je totiž tvrdým oříškem.

„Frekvence mezi jednotlivými etapami bílení je stanovená. I když se to zrovna nemusí hodit, vzhledem k závaznosti nařízení je třeba opatření provést," sdělila ředitelka nemocnice Hana Perková.

O zmatek, který každé malování s sebou nese, v tomto případě ani tak nejde. Problém je kam s lidmi. Jedná se totiž o C oddělení interny. Navíc situaci komplikují ve-dra, co udeřila. Pacientů kvůli nim přibývá, o náhlé srdeční příhody není nouze. Snižo-vání stavu lidí upoutaných na lůžko to značně komplikuje.

„I bez toho máme na interně celkově velikou obložnost, pořád bojujeme s nedostatkem lůžek," podotkla ředitelka. Vyprázdnit jedno oddělení znamená propustit alespoň na čas některé pacienty a další sestěhovat. Kam ale s novými neodkladnými příjmy?! „Zavírat jsme chtěli v pátek a sedmého začít malovat. Pokud se nepodaří oddělení vyprázdnit, musely by se práce odložit," obává se Perková.

Na interně C je papírově 20 akutních lůžek, ale ve skutečnosti stav vypadá tak, že nyní je jich na oddělení minimálně pětadvacet a ještě nestačí. Ani jinde to podle ředitelky není lepší. Dohromady disponuje rokycanská interna 40 akutními a 30 lůžky následné péče. „Rádi bychom v tomto směru dosáhli změny, tak uvidíme," dodala Perková.

„O malování definitivně rozhodne pátek. Ve čtvrtek jsme sice propustili nějaké pacienty, jež už se mohou léčit ambulantně, ale jasného ještě nic není," sdělila zástupkyně primáře Naděžda Radová. Ve hře jsou tím zčásti i dlouhodobě naplánované dovolené.