V centru Rokycan se včera sešel tým arbitrů. Rok trvající přeměna nevábného veřejného prostranství Spilky, nacházejícího se v bezprostředním sousedství hlavního náměstí, skončila. Na pořa-du byla závěrečná kontrola. Prostor bude zpřístupněný 8. 6.

Revitalizací tohoto prostoru ve středu Rokycan, který je památkovou oblastí, vznikla nová, žulovými dlaždicemi vyložená, klidová zóna se stromy, lavičkami, osvětlením v historizujícím stylu a nízkou fontánou. Ta se navíc rychlou úpravou dá změnit v pódium malé scény a poslouží pro umělecká vystoupení.

Na akci město získalo dotaci z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad. Byla mu přiznaná ve výši 85% uznatelných nákladů. Celkový předpoklad vydání přitom činí 14 733 000 Kč.

„Projekt řeší neutěšený stav cenné lokality v památkové zóně, který vznikl hlavně zrušením dvorů domů. Lidem se dlouhodobě nelíbila prašnost a nerovnost lokality," uvedl místostarosta Jan Šašek. Součástí rekonstrukce prostranství se vedle nově řešených venkovních úprav stala i rekonstrukce vodovodu a kanalizace.

Spilka navíc tvoří frekventovanou spojnici mezi centrem města a Pražským předměstím. Její úpravu na prostranství hodné památkové zó- ny doplní též interaktivní mapa upozorňující na památky a další turistické cíle města i blízkého okolí. Kromě češtiny poskytne informace i v angličtině a němčině. „Cílem města bylo ze zanedbaného prostranství vytvořit živý prostor sloužící lidem. Prostranství bude sloužit k odpočinku, sdružování občanů i ke kulturním akcím," dodal Šašek.