Hlouček postávající před jednou ze zkušebních tříd byl patřičně nervózní. Michaela Dostálová a Eliška Hadravová už měly první předmět, a sice češtinu, za sebou. „Vytáhla jsem si, co jsem chtěla – Počátky realizmu v české literatuře – a stejně se dostavil menší výpadek, nebo spíš nervozita,“ uvedla Michaela.

„Já si vylosovala Divadlo na počátku 19. století a docela to šlo. Myslela jsem, že to bude horší,“ svěřila se Eliška a dodala: „O trémě vím svoje, dva dny už nemohu jíst. Dneska si zato dám nášup. Budeme prý grilovat. Teď ale spíš myslím na angličtinu, úplně nejlepší by bylo vytáhnout si téma Moje rodina,“ přemítala.

"Závidím jim, že už to budou mít hotové. Já jdu až ve středu,“ postěžovala si Simona Laštovková, která okukovala situaci. Podobně i Lucie Racková a Václav Rais, jenže ti osudovou chvilku měli před sebou už odpoledne. „Šílený strach mám z češtiny. Je tam moc údajů, strašně se mi to plete,“ svěřila se Lucka. „Nejlepší je pro mě asi účetnictví,“ uvažovala. „Mně nejlépe sedne angličtina, tam je mi snad jedno, co si vytáhnu. Nejhorší bude ekonomika,“ zvažoval Vašek. „Copak ty, opovídáš všechno,“ mínily spolužačky. „Náhodou, včera mě uklidňoval po telefonu; je dobrej,“ oceňovala pomoc Lucka.

Vtom se otevřely dveře a do hloučku spolužáků vpadla rozklepaná a dech ještě stěží ovládající Eva Bůchová. Přitom si z angličtiny chvilinku předtím vytáhla otázku, kterou chtěla, a vyšla jí i čeština. „Když losuju, najednou si vůbec nevybavím, co je vytažené číslo za téma. Jestli se mám radovat či bát. Tréma se mnou cvičí od první chvíle,“ popisovala Eva. „Vytáhla jsem si Divadlo 20. století,“ radovala se přícházející Andrea Bůchová.

To já vylosoval mikroprocesorovou techniku, kterou jsem nechtěl,“ oznámil Jiří Brynda. „Ani já bych ji nechtěl,“ hodnotil Michal Bystřický. „Já zase docela jo. Z předmětu programové vybavení je mi vůbec celkem jedno, co si vytáhnu,“ podotkl Jaroslav Juha. „To já bych si přál programování v Javě. Nevím, jestli by to byla výhra, ale nejlepší z možných řešení,“ zvažoval Martin Záhlava.