Na středu, a pokud bude dost šupináčů i čtvrtek, Rybniční správa Colloredo Mannsfeld naplánovala svůj letošní první výlov tržní ryby. Na řadu přijde Mýtský rybník. S vypouštěním vody nejsou letos problémy. Naopak, až dosud jí bylo v rybnících méně, než by si vodní hospodáři přáli.

„Výlov nám bude komplikovat menší přítok čerstvé vody, kterou na manipulaci s rybami potřebujeme," uvedl šéf rybníkářů Radek Jandera. Obával se trochu i vyšších teplot, ale podle meteorologů se zdá, že ty jim přát budou, má se ochlazovat.

Podle kontrolních odlovů by šupináči měli mít hmotnost přes dva kilogramy. Půjde hlavně o kapry, ale k mání, a to hned na hrázi, budou i jiné druhy, amuři, štiky a další.

S částí živého stříbra se počítá už pro vánoční trh, kapříci počkají na zájemce v sádkách. Zajít si pro ně ale bude možné už i nyní. Menší ryby jsou určené na export, protože o ty mají hlavně v německy mluvících zemích na rozdíl od Čechů zájem.

Další výlov v režii colloredsko - mannsfeldských rybníkářů se nebude týkat zbirožského Dvorského rybníka, k němuž podle předpokladu mělo dojít 22. října. Z provozních důvodů, panujících v okolí, musel být přesunutý na listopad. Znamená to, že jej nakonec tržní ryby opustí jako poslední. Předstihne ho tedy výlov Štěpánského rybníka. Pravděpodobně se tak stane 3. a 4. listopadu.

Tato událost se částečně bude krýt s dalším výlovem, v tomto případě se o něj postará Lesní úřad Mirošov. rybniční hospodářství, spadající pod Vojenské lesy ČR. V kalendáři je zaznamenaný na 4. a 5. listopadu a z Pa-drťských rybníků se bude lovit ten s názvem Dolní.

„Malé množství vody, které je následkem letošního sucha, způsobí i problémy při sádkování. Budou muset běžet pumpy, tím se náklady zvýší," konstatoval Jandera. Zda tím stoupne i cena ryb, zatím není stanovené. V tom velkou roli sehraje ještě výtěžek výlovů.