Nejlepší matematici ze základních škol okresu a jim odpovídajících tříd gymnázia včera svedli boj v rámci královny věd v matematice. Utkali se v okresním kole Pythagoriády.

Soutěžící to neměli lehké, během šedesáti minut bylo třeba zvládnout 15 příkladů.

„Nesmíte používat tabulky, kalkulačky ani mobilní aplikace," zdůrazňovala Helena Čížková, která se stala garantkou akce. Její kolegyně Iva Vavřínová nám pak řekla, že spíš než na znalost matematických postupů je zadání zaměřené na různé příklady a slovní úlohy náročné na logické myšlení. „Úkoly nejsou jednoduché a času nemají žáci nazbyt. Je třeba věc bystře promyslet a rychle se pak dobrat řešení," zvažovala učitelka Antonie Průšová.

Mezi těmi, kterým Pythagoras zatápěl, byl také sedmák Miroslav Brož z Oseka. „Paní učitelka nám na ukáz-ku přinesla příklady, jaké se v soutěži objevují, a na každém z nás, které matematika baví, bylo, jak se jimi bude zabývat," sdělil. Jeho soused Ondřej Vild ze ZŠ TGM dodal: „Zkoušel jsem si spočítat nějaké složitější příklady a ve škole jsme také některé probírali." Šesťačka Natálie Lišková z Radnic podotkla, že kromě školy se přípravě věnovala i doma. „Něco bych určitě mohla dát," usmívala se. V průběhu práce se pak Aneta Válková (7. tř, ZŠ Jižní předměstí) v rychlosti svěřila, že příklady si vyžadují hodně přemýšlení. „Myslím ale, že je stačím spočítat."

„Plný počet bodů ze všech kategorií získal jenom jeden žák, a to páťák. Deset a více jich v každé pak měly tak dvě až čtyři děti," naznačila Čížková.