Radnice - O tom, že advent není časem klidu pro všechny, by mohli vyprávět v chráněné dílně Nostalgie starých řemesel. Co víc, pro ně je to pravý opak! „V listopadu jsme měli několik pěkných akcí, hlavně jarmarků. Za celý rok a půl existence se nám však nedaří sehnat zaměstnance dle našich představ. Ze mne, jako původně účetní a personalistky, se stala prodavačka, montážní pracovnice reklamních předmětů, instruktorka kurzů, závoznice s řidičem v jednom a v neposlední a hlavně nejdůležitější profesi jsem asistenčním pracovníkem mentálně zaostalých zaměstnanců," prozradila Eva Lánská a pokračovala: „tím se dostávám k jádru problému, se kterým se potýkáme. Není čas na internet, webovky a tak se s našimi výrobky prezentuji hlavně na stránkách facebooku. Což se nám ve výsledku stalo osudným," prozradila Lánská.

Právě jedna z výzev na podporu přítele ve skupině a přidání hlasu se stalo osudným. Účet se začal sám od sebe odhlašovat. „Několik minut mi nešlo přihlásit. Až asi za tři až pět minut jsem tam byla znovu a moje kamarádka píše: Jdi okamžitě z našeho chatu ty bestie… To psala na našem chatu a už jsem chápala, že se něco stalo. Během těch několika minut mým jménem na mém chatu psal přátelům, aby mu dali 40 korun, že jsem finančně nevyšla, ať pošlou číslo účtu, že to vrátím… ," popsala případ Lánská.

Ani opakovaná změna hesel nepomohla, dokonce se k napadenému účtu přidala i soukromá e-mailová adresa, kde útočníci změnili heslo. „Nemohu se tedy dostat ani na spoustu původních podkladů, které jsem zpracovávala ještě před založením služebního emailu," postěžovala si Lánská.

Není všechno jen negativum, ale v současné době je ve firmě celkem 5 marodů a jen 2 udržují provoz. „Za pozitivní lze zmínit spolupráci s místní kavárnou, která má volné prostory a tím se nám nabízí rozšířené setkávání s kreativními lidmi, kde naši zaměstnanci mohou čerpat nápady, aniž bychom museli vydávat velké finance na školení a zaučování zaměstnanců. Využili jsme těchto prostor i jako možnost prodejní výstavy našich výrobků, aktuálně samozřejmě vánočních, které si mohou zákazníci rovnou odnést," dodala Lánská.

O tomto víkendu se v Radnicích koná akce, na kterou jsme byli přizváni s prodejem našich výrobků. „Poslední akcí bude ´Zlatá neděle´, kdy v dopoledních hodinách poskytneme opozdilcům zakoupit dárek na poslední chvíli. Pak ještě zajistíme prodej 22. a 23.prosince a konečně si také užijeme trochu toho vánočního klidu. „I přes komplikace a starosti nám pomáhá spousta firem i jednotlivců, za což jim pochopitelně patří dík. I pro to se chystáme v naší činnosti pokračovat i v dalším roce. Už nyní přemýšlíme co připravit na Valentýna," uzavřela Lánská.