Pondělkem se v Radnicích konečně rozeběhla výstavba kanalizace. Dění ale vlastně už ve čtvrtek odstartoval poklep na základní kámen čistírny odpadních vod.

Ta, jako součást daleko většího celku, vyroste v rámci první etapy akce poblíž bývalých jatek. Spolu s ní se bude podél vodoteče pracovat i na kanalizačním sběrači dlouhém zhruba tři kilometry.

Hlavní dotační peníze přitečou z ministerstva zemědělství, a to ve výši zhruba 20 milionů. Plzeňský kraj přidá finanční bonus. Určitě jistých by mělo být pět milionů, ale místní spíše počítají s deseti. Záleží na tom, jak dopadne přerozdělování prostředků. Osmnácti dalšími miliony se pak na akci, kvůli zásadě spoluúčasti, musí podílet samo město.

„V případě druhé etapy se právě dokončuje příprava výběrového řízení na dodavatele. Co se jejího financování týče, hlavním ´sponzorem´ se stane operační fond ministerstva životního prostředí," informoval starosta Jan Altman. Doplnil, že cílem této části je vybudování jedenáctikilometrového kanalizační řadu, včetně domovních přípojek. Radnice by se na akci opět měly podílet 18 miliony. Celá stavba jich pak dohromady spolkne asi 100 .

Obě etapy mají být hotové do konce roku 2015, takže do určité míry se na nich bude dělat souběžně.

„Když jsem nastupoval do funkce radního pro životní prostředí a zemědělství, setkal jsem se hned se žádostí Radnic. Chápu, že jste netrpěliví a už dlouho na stavbu kanalizace čekáte," uvedl Václav Štekl. „Celá problematika je náročná hlavně finančně. Podle poslední porady vás mohu uklidnit, že ke snižování dotačních peněz na vodohospodářskou infrastrukturu kraj nesáhne. Tady starostovi zatím nemohu přislíbit, kolik na stavbu od kraje dostane, ale že patříte mezi prioritní akce sdělit mohu. Kanalizace by v jednadvacátém století už měla být samozřejmostí," zdůraznil Štekl.

Více v dnenším Deníku.