VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kalous ušatý se vrátil zpět do přírody

ROKYCANY - Na nedostatek práce si v těchto dnech rozhodně nemohou stěžovat rokycanští ochránci přírody. Po celkem klidném zimním období, kdy se věnovali spíše údržbě zařízení vyjíždějí i několikrát denně k řešení složitých případů.

30.3.2007
SDÍLEJ:

Kalouse ušatého vypustil Pavel Moulis zpět do přírody.Foto: DENÍK/Daniel Géc

Ten zajímavější a navíc se šťastným koncem se odehrál nedávno v Hořovicích. Jednalo se o autem sraženého kalouse, kterého převzali rokycanští ochránci přírody z místní veterinární ambulance MVDr. Urbana, která s ochránci přírody úzce spolupracuje. Sem jej přivezli nálezci, kteří jej objevili v blízkosti frekventované silnice.

Veterinář provedl nezbytnou prohlídku a kalous ušatý – jedna z našich nejběžnějších druhů sov – putovala do našeho zařízení. Zde opeřenec načerpal dostatek sil a byl zhruba po třech týdnech vypuštěn do volné přírody, aby obohatil biodiverzitu Rokycanska. Kalous ušatý je středně velká sova se štíhlými a dlouhými křídly.

Samec i samice vypadají stejně. Jeho hlava je okrouhlá s typickým žlutavým závojem kolem očí, které jsou oranžové. Nápadná ouška jsou tvořena chomáčky peří a jsou hlavním určovacím znakem této sovy. Opeření kalouse ušatého připomíná zbarvením stromovou kůru, takže sova sedící u kmene stromu téměř splývá se svým okolím. Kalous ušatý osídluje jehličnaté a smíšené lesy. Jeho potravou jsou hlavně drobní savci, především hraboši polní. Při nedostatku drobných savců nepohrdne ani obojživelníky, malými ptáky i hmyzem. Kořist vyhledává v otevřené krajině. Patří společně s puštíkem obecným mezi nejčastěji se vyskytující druhy sov u nás.

Kalous ušatý, stejně tak jako i ostatní druhy sov, létá velice tiše, za což vděčí měkkému peří a také zvláštní úpravě ručních letek, kde se při letu pera rozprostírají jako hřebínek a zcela tak utlumí hluk, vznikající při pohybu křídel. Brzy zjara můžeme v lesích slyšet hlasové projevy samců. Jen výjimečně můžeme spatřit kalouse ušatého létat i za dne. U kalouse ušatého začínají námluvy časně zjara, často již na konci února.

Kalousi si nestaví vlastní hnízdo, ale využívají starých opuštěných hnízd jiných ptáků. Samice snáší čtyři až šest vajec. Se zahříváním začíná hned po snesení prvního vejce, takže mláďata se líhnou postupně. Samec na snůšce nesedí, ale obstarává samici a později i mláďatům potravu. Mláďata opouštějí hnízdo po třech týdnech a postupně se učí lovit. Jediným blízkým příbuzným našeho kalouse je kalous pustovka. I tento druh se již v naší záchranné stanici objevil.

30.3.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Holoubkovští dovršili v neděli večer nadvládu hostů

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Padesátiletý řidič nadýchal u Tění bezmála dvě promile

Rokycansko – V pátek ve večerních hodinách zastavila policejní hlídka na křižovatce Těně a Cheznovice řidiče ve vozidle Škoda Superb. Řidič před jízdou vypil několik piv.

V tropech mířily na koupaliště průměrně dva tisíce lidí

Rokycany – Dneškem se po téměř dvouměsíční odstávce otevírá krytý plavecký bazén v okresním městě.

Okresní tandem zazářil v přeboru

Rokycansko – Druhé kolo krajského přeboru mužů v kopané vyšlo oběma našim zástupcům na podtrženou jedničku.

Do Favoritu vstoupil nový investor

Rokycany – Společnost Favorit, která v České republice vyrábí prémiová sportovní a lifestylová kola na míru, získala nového investora. Je jím Michal Mička ze společnosti C2H, který ve Favoritu získal za 70 milionů korun třicetiprocentní podíl.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení