Rokycany Pravidelný roční nárůst ceny vody v Rokycanech není obyvatelům po chuti. Odvíjí se od finančního modelu, na nějž kvůli dotaci Rokycanští přistoupili v souvislosti s budováním vodovo-du a kanalizace v Borku. Vzestup započal po dokončení akce, od roku 2012. Letoškem už podle výpočtu taxa měla překročit 100 Kč za kubický metr odebrané vody. Podle podmínek dotace získané od Státního fondu životního prostředí (SFŽP) je třeba model deset let striktně dodržovat. Jinak následují sankce.

Díky intervenci vedení města se ale pro tento rok cestičku najít podařilo. Zástupci SFŽP a Ministerstva financí ČR přihlédli k úrovni sociálně únosné ceny. Vzhledem k tomu schválili městu na rok 2014 sazbu 93,44 Kč/ m3 vody. Jenže, výjimka se nepřenáší automaticky dál. Ve hře je teď rok 2015. V něm by, podle přijatého vzorce meziročních nárůstů vždy o pět procent plus inflaci, cena měla být už o hezký kousek nad stokorunovou hranicí.

Starosta města a zástupce firmy, jež vyhrála zpracování nového koncesního projektu na vodu pro Rokycany a Vodohospodářské sdružení Roky- canska, proto tento týden podnikli další přímluvné sondování na kompetentních místech. Navštívili SFŽP a předložili studii postihující všechny skutečnosti. „I pro příští rok jsme získali slib přihlédnutí k výši sociálně únosné ceny. Jaká bude, ale zatím jasné není," konstatoval starosta Vladimír Šmolík.

Ve hře jsou ale i další páky na snížení. Jednak do nového modelu výpočtu, týkajícího se vývoje cenového tarifu, budou v souvislosti se změnou koncesního řízení dosazená nová čísla. „Navíc se bude znovu soutěžit o provozovatele systému. Tím by mohla cena opět mírně poklesnout. Logicky se každý zájemce o tento post snaží dát co nejlákavější nabídku," podotkl Šmolík.

Dokončení na straně 2 sobotního vydání Rokycanského deníku.