Město Rokycany pro tento rok postavilo schodkový rozpočet s rozdílem mezi příjmy a výdaji ve výši zhruba 87 milionů. Ovšem to podle představitelů Rokycan platí jen s ohledem na výklad metodiky Ministerstva financí ČR, která stanoví, co je možné započítat do příjmů.

„Vtip je v tom, že schodek bude krytý z vlastních zdrojů Rokycan, takže de facto o žádný schodek nejde! Nezatěžujeme nově město žádnými úvěry ani hypotékami," vyjádřil se k sestavení rozpočtu starosta Václav Kočí.

„Vlastně jsme si počínali jako doma. Spoříte a když máte dost našetřeno, teprve si věc pořídíte. Chceme Rokycany rozvíjet, spoříme a peníze zapojujeme v okamžiku, kdy je potřeba," obrazně situaci přiblížil první místostarosta Tomáš Rada a dodal: „Rozpočet navržený pro tento rok tedy město v žádném případě nezadluží."

I další zastupitelé byli podobného názoru a rozpočet schválili s výší příjmů 273 439 996 korun a výdaji 360 496 464 Kč. Rozdíl tedy činí něco přes zmiňovaných 87 milionů.

Příjmovou stránku rozpoč-tu naplní především daně, ať už z příjmu fyzických, právnických či samostatně výdělečně činných osob. Spadají sem i místní a správní poplatky, ale také peníze z pokut, příjmy z trhů, za vstupné utržené ve sportovních zařízeních, nájem od vodohospo- dářů, výnosy z parkovacích automatů a podobně. S příjmy z výherních hracích přístrojů a videoloterijních terminálů se letos nepočítá, protože obecně závazné vyhlášky jejich provoz na území města zakazují.

Příjmy posílí rovněž dotace od státu na výkon přenesené působnosti, odvod z hospodářské činnosti bytové správy a zisk dotace na revitalizaci Rakovského potoka.

pokračování na straně 2 pondělního vydání Rokycanského deníku