Ačkoliv na letní prázdniny a dovolené si musíme kalendářně ještě počkat, pro objednávání zájezdů právě na toto období je už nejvyšší čas. Rokycanské kromě typickým destinací začínají lákat i exotičtější místa, jako například Thajsko nebo Dominikánská republika.

„S netradičnějších zemí jsou to určitě Spojené arabské emiráty. V našem případě ale stále platí, že zákazníci jezdí více do Evropy, a to například do Itálie, Bulharska nebo Chorvatska," uvedl majitel cestovní kanceláře Bohemia Trans Jaroslav Peroutka. S podobným názorem se Deník setkal také v rokycanském INEXu, s kterým lidé kromě uvedených lokalit míří třeba do Řecka nebo Španělska. „Určitě zajímavé máme nabídky pro klienty od pětapadesáti let. Ti mají třicet až čtyřicet procent slevu na vybrané zájezdy. Sice se jezdí mimo hlavní sezónu, ale už teď máme první dva termíny zcela vyprodané," vypověděla Lenka Svobodová. Letos se tak starší obyvatelé mohou výhodně podívat na Maltu, Kypr nebo do Turecka. Také ve Škodě Avia tour se v poslední době dveře netrhnou. „Lidé si většinou vybírají osvědčená letoviska. Jednoznačně nejoblíbenější je znovu Turecko. Kromě stálého počasí a pěkného moře určitě hraje roli i to, že jsou spokojení se službami," míní Renata Živná.

Na výrazný úbytek zákazníků si většina firem v našem okrese nestěžuje. „Paradoxní je, že zájem o prodloužené víkendy, které jsou oproti klasickým dovoleným méně nákladné, poklesl," sdělil Josef Křikava z Inter Zbirohu. Právě tato cestovní kancelář se než na pobytové zájezdy zaměřuje výhradně na ty poznávací. Zákazníci se s ní podívají třeba do Finska, Švýcarska Anglie nebo Irska. „Největším hitem je ale ruský Petrohrad, který jezdíme nonstop po dálnici," lákal Křikava.