Zaměstnankyně hygieny kontrolují, zda jsou provozovatelem plněny povinnosti dané schváleným provozním řádem ubytovacího zařízení a zda jsou při provozu v ubytovnách především dodržovány zásady prevence vzniku infekčních onemocnění. Bez schváleného provozního řádu nelze dle § 21a zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, v platném znění, provozovat žádné ubytovací zařízení.

„Kontroly provádíme podle celoročního plánu, ale pokud máme hlášeno, že jsou v těchto zařízeních problémy, na kontroly chodíme ihned," vysvětlila vedoucí oddělení komunální hygieny v okresním městě Jana Durasová. „Schvalujeme provozní řády, kde musí být například uvedeno, jaká je kapacita ubytovacího zařízení a počet lidí ubytovaných na jednotlivých pokojích, režim úklidu a způsob provádění dezinfekce společných prostor, zajištění výměny ložního prádla a jeho praní, popřípadě dohled provozovatele ubytovny nad úklidem pokojů ubytovanými," sdělila. Součástí provozní- ho řádu je i ubytovací řád, kde jsou uvedené povinnosti ubytovaných a jsou daná pravidla užívání společných prostor i pokojů. To, zda ubytovaní užívají prostory dle těchto pravidel, kontroluje provozovatel. V ubytovnách se také kontroluje vnitřní prostředí pobytových místností a jejich hygienického zařízení (například výskyt plísní). „V Rokycanech jsme neměli nikde takový problém, abychom ubytovnu uzavřeli. Musel by to být zvlášť závažný důvod, vedoucí k ohrožení veřejného zdraví," uzavřela Durasová.

Při nedávné kontrole v ně-kterých ubytovnách nebyly zjištěné nedostatky v plnění povinností provozovatele ubytovny, které jsou dané schváleným provozním řádem. Hygienická služba kontroluje dodržování povinností provozovatele a nikoliv dodržování povinností ubytovaných.