Obce, stejně jako představitelé Plzeňského kraje i Sdružení měst a obcí PK, stojí jednotně za požadavkem, aby se katastrálně vrátily hranice brdských vsí do stavu před vznik újezda. Tedy, aby došlo k rozdělení území mezi Plzeňský a Středočeský kraj.

„To, že celé území chce spolknout středočeský hejt-man Řihák nechápu a pevně věřím, že to, co nárokuje, neprojde. Od nás zazněl požadavek na vrácení katastrálních hranic před rok 49 a na tom trváme," uvedl předseda Svazu měst a obcí Plzeňského kraje a starosta Hrádku Jaroslav Perlík. „V části vojenského újezdu je potřeba provést protipovod-ňová opatření, aby nás tu pořád nesužovala velká voda. Ro- kycansko má v oblasti také své zdroje pitné vody, a tak se obáváme různých postranních ú- myslů některých zbohatlíků. Tím spíše se proto stavíme za vyhlášení chráněné krajinné oblasti," objasňoval Perlík

V tom se s ním shodují i další kolegové. „Už dva roky, poté co armáda ohlásila záměr území se vzdát, se o věci intenzivně dohadujeme. Možná řešení podpořila řada odborných stanovisek. Jsem proto rád, že vláda, i když je v demisi, učinila ve věci další krok vyslovila návrh Vojenský újezd Brdy zrušit," konstatoval starosta Mirošova Vlastimil Sýkora.

Více informací v dnešním vydání.