Na zprávu o snížení míry nezaměstnanosti čekali nejen Rokycanští jako na smilování. Oproti únoru klesla o půl procenta. V rámci ročního porovnání se pak její hodnota letos snížila dokonce o 0,8 procent. Hlavní příčinou této pozitivní změny jsou právě začínající sezónní práce.

Petra Lopatová ze Svojkovic patří mezi sto šedesát pět šťastlivců, kterým se minulý měsíc podařilo najít zaměstnání. „Na rokycanském úřadu práce jsem byla registrovaná tři měsíce. Usilovně jsem hledala a nakonec se mi ji podařilo najít v Dýšině,“ popsala Lopatová. Podle jejího mínění sice pracovní pozice firmy nabízejí, často ale práce není dostatečně finančně ohodnocená.

Na snížení míry nezaměstnanosti oproti únoru o půl procenta mají přitom největší vliv sezónní práce. „Tuto skutečnost mohu potvrdit. Jedná se především o zemědělství a lesnictví, mírně také o stavebnictví,“ konstatoval mluvčí plzeňského úřadu práce Tomáš Moravec. Podle předpokladů by počet lidí bez práce měl z téhož důvodu ještě v následujících měsících mírně klesat.

K poslednímu březnu bylo evidováno sto tři volných míst, z toho šedesát nově hlášených a třicet sedm zrušených. K hromadným výpovědím v některém z okresních podniků či naopak náborům lidí ale nedošlo.

Z uvedeného je patrné, že Rokycanští nemají proč lamentovat. S 5,5 procenty míry nezaměstnanosti totiž jednoznačně drží první místo v žebříčku Plzeňského kraje (viz tabulka). „V ročním porovnání tohoto okresu se hodnota snížila o osm desetin procenta,“ doplnil Moravec.