Handicapovaní čtenáři dostali šanci. Dlouholeté snažení, aby si osobně mohli vybírat knížky, má kladné završení. Před pár dny město Rokycany v knihovně zahájilo investiční akci, jejímž cílem je bezbariérový přístup do instituce. Výstavba výtahu započala.

Jedno negativum vzhledem k zaběhnutému zvyku ale dění s sebou nese. Činnost Klubu komorní kultury, ať už se jedná o hudební či divadelní představení a jiné aktivity, byla přerušená. Třeba i pro obvyklé školní akademie musely devítiletky hledat jiné lokality. V porovnání s cílem byla ale tato oběť jednoznačná.

Návrh stavby zpracovala projektová a inženýrská kancelář Area projekt. „Vlastní stavbu ovšem provádí firma Výtahy Line, která vzešla z výběrového řízení," informoval místostarosta Jan Šašek. Dodal také, že celé dílo by mělo být dokončené a předané městu nejpozději do 31. srpna. Náklady byly vysoutěžené ve výši 1 623 491 Kč.

„Výsledkem akce bude výtah věžového typu, přistavěný ze dvora městské knihovny k boku budovy. Jeho základ tvoří železobeton, šachtu ocelová příhradová konstrukce. Opláštění tubusu výtahu je vyprojektované z čirého skla, a to v podobě velkoformátových tabulí," sdělil místostarosta Šašek a dodal: „Skleněné opláštění napomůže zachování pohledové celistvosti dvorní fasády."

Výtah umožní bezbariérový přístup do knihovny. Vstupovat se do něj bude přímo ze dvora. To znamená, že bude potřeba projít průjezdem a po pravé straně za vraty bude hned k dispozici. Přístupný má být volně. Výstup z něj vyústí na nynější pavlač, odkud bude umožněný vstup do objektu knihovny v prvním a druhém patře. „Usilovali jsme o výtah dlouho. Určitě pomůže starší čtenářům a handicapovaným," konstatovala zástupkyně ředitelky Jana Aubrechtová. 

Výtah pomůže i nám, zaměstnancům. V rámci regionální funkce naší instituce poskytujeme soubory děl osmapadesáti dalším knihovnám. Veškeré svazky konečně nebudeme muset přenášet ručně," těší se Aubrechtová. Co se týče Klubu komorní kultury, vybudování výtahu se dalšího provozu scény nedotkne. Cesta na pódium i do šatny, navzdory tomu, že v prostoru dvora přibude těleso výtahu, zůstane zachovaná.

Momentálně je v prostoru nádvoří vyhloubená šachta a opatřená byly železobetonovou výztuží. Následovat bude další betonáž.