Do knihovny jako žáci 1. tříd a zpět v roli rytířů řádu čtenářského. Benjamínci všech rokycanských devítiletek měli včerejší převzetí premiérového vysvědčení spojené s nevšedním zážitkem.

„Slavnostní akt už máme za léta praxe nacvičený," uvedla knihovnice, z níž se na dopoledne stala bába kořenářka. Před kluky a děvčátka nepředstoupila sama. Stačil závan kouzelného prášku z bylin a dorazil i rytíř Bajaja. Pochopitelně v brnění, které podtrhlo atmosféru pasování Vzhledem k tomu, že kovová zbroj prince a meč dopadající na ramena adeptů si od malých slečen i pánů vyžadovaly projevení značné dávky odvahy, Bajaja na jejím posílení zapracoval. Namísto dalšího rytíře s sebou vzal ´civilní´ osobu a ještě se spolu s babkou kořenářkou postaral, aby jeho pomocník na sebe vzal podobu spanilé dívky. Inu v prostředí knihovny mají kouzla sílu.

Jeho pomocnice potom dětem přečetla slib skládaný ve jménu všech krásných knížek, o něž se zavazují zajímat i pečovat, a mrňousci v pokleku před rytířem dodávali: „Slibuji!" Všichni nakonec pasování zvládli. Zvláště, když zjistili, že babce kořenářce ani starostovi a místostarostovi Rokycan, kteří jím také prošli, se nic nestalo. Představitelé města totiž přišli prváčkům poblahopřát k úspěšnému zvládnutí prvního školního pololetí a přidali dárečky. Další pak přislíbili v rámci svého pasování. Například že nezapomenou na knihovnu a budou se snažit, aby v ní malí čtenáři nacházeli nové zajímavé tituly, které je inspirují k dalším návštěvám.

V sále se vystřídalo osm tříd a občas tu bylo i kvůli zájmu rodičů a dalších příbuzných hodně těsno. Akci zahajovala škola TGM a bouři smíchu vyvolalo vysvětlování dětí z 1. B, kterak jsou dva spolužáci na dovolené. Nejpočetněji bylo zastoupené Jižní předměstí. Hned dvě velké události ve slavnostní režii ale děti přece jen trochu rozhodily. I někteří žáčci ZŠ ulice Míru občas rozpačitě strnuli a nevěděli, kam s kytičkou či komu adresovat poděkování. Úsměv na tvářích přítomných dospěláků se objevil mnohokrát. Třeba když Martínek Šafránek namísto slavnostního slibuji ležérně pronesl: „Přijímám!"