Místo části krásného lesa mezi Pavlovskem a Dobřívem smutně ční k nebi torza ohořelých stromů. Veliký požár, k němuž došlo sedmého srpna, se podařilo zažehnat, podle upřesněných odhadů ale za oběť plamenům padlo šest hektarů porostu.

Lokalitu obhospodařují Lesy města Rokycan. „Z lesnického hlediska jsme zpravovali všechny podklady a předali soudnímu znalci, kterého sjednala pojišťovna," informoval šéf společnosti Stanislav Suda. „Momentálně čekáme na znalecký posudek a vyjádření pojišťovny," dodal. „Domlouvali jsme se už také s taxátory, aby do lesního plánu na celé polesí Žďár stav zahrnuli a určili plán obnovy. Jinak předběžně uvažujeme o tom, že by se na přelomu podzimu a zimy začalo požářiště likvidovat," informoval dále jednatel společnosti Václav Blecha.

„Zničený prostor bude třeba vytěžit naholo. Přitom už je jasné, že získanou hmotu lze jen z nepatrné části použít na palivo. Většina je předem urče- ná pouze na štěpkování," kon- statoval nevesele Suda. Šéf lesáků rovněž doplnil, že dřívější naděje upínaná k tomu, že některé stromy by mohly přežít a zůstat, se nepotvrdila. Abnormální letní sucha ničivé řádění živlu dokonala. „Vysazování nových stromečků nebude jednoduché. Jedná se o exponované stanoviště na jižním svahu. Tím pádem máme obavu z jejich velkého usychání. Nezbytné bude použít obalované sazenice. Předpokládáme, že nová skladba výsadby by se asi ze třiceti procent týkala dubu a zbytek bude tvořit borovice," sdělil Suda.

Pokud jde o úhradu škody, město Rokycany, kterému les patří, Příkosickou zemědělskou akciovou společnost, z jejíhož pole se při žních oheň na porost rozšířil, vyzvalo k náhradě škody.

Ale i zemědělce požár připravil o část úrody a společnost také obral o shořelou techniku. Přišla o traktor a vůz. Mezi na troud vyschlým obilím se oheň zažehnutý odskočenou jiskrou šířil nepřed- stavitelnou rychlostí. „Doufá-me, že škodu Rokycan se nám podaří uhradit z naší pojistky odpovědnosti," uvedl pro Deník ředitel Ladislav Vágner.