Zatímco na Rokycany padal v sobotu déšť, část města postihl zvlášť prudký liják provázený krupobitím.

Zhruba čtvrthodinové řádění živlu s sebou strhlo i zeminu z polí nad tratí. Novou propust s odvodním korytem, vzniklou v rámci optimalizace železnice, zahltila bahnitá směs, která záhy přetekla. Voda se valila prudce svahem. Lidé mající pozemky a domy v lokalitě pod památníkem na demarkační linii byli v šoku.

Břečka se dostala do obydlí, některým do zahrad. Obyvatelé nejdříve se strachem sledovali dravý a vzedmutý tok. Po jeho opadnutí se museli vypořádat s vrstvami bahna přede dveřmi. „To je hrozné, vůbec tomu nejde přehradit cestu," vyděšeně sledovala dění odehrávající se kolem jejího domu paní Jitka. Nedaleko bydlící Anně po prudkém dešti ornice a kamení zničily příjezdovou cestu na její pozemek. Tvrdí, že na možné nebezpečí už v minulosti mnohokrát upozorňovala zástupce Rokycan.

Příval se prohnal Pražskou ulicí dolů až ke kruhovému objezdu. Hned po události pomáhali řešit situaci hasiči, odčerpávali vodu ze sklepů a garáže rodinného domu, odstraňovali nánosy bahna z vozovky. Pracovníci města začali s úklidem po víkendu. „Bude se v něm rozhodně pokračovat, ale bylo třeba vyčkat, až získá materiál pevnější konzistenci," uvedl starosta Vladimír Šmolík. Potíž je trochu s auty parkujícími podél silnice, odklízení marastu komplikují.

Více přímo v Deníku.