Kvůli Rokycanské nemocnici, a. s., mají rozježděný týden představitelé okresního města. Konkrétně starosta Vladimír Šmolík s místostarostkou Marií Hlávkovou.

V pondělí se objednali k řediteli Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v Plzni. Zítra míří na krajský úřad a poslali žádost o schůzku generálnímu řediteli VZP do Prahy. Zatím termín nedostali.

„Bezmála osm tisíc podpisů lidí, trvajících na zachování ´jejich´ nemocnice, je už hodně. Beru to tak, že se musíme ozvat. Přece jen je zastupujeme," konstatovala Hlávková.

Návštěva VZP v Plzni příliš poznatků nepřinesla. Oběma tazatelům oznámili, že oni nejsou těmi, kdo by do záležitosti mluvili. „Přece jen jsme se ale dozvěděli, že se Stodem, který na tom byl podobně jako Rokycany, pojišťovny smlouvy do budoucna uzavřou. Mým závěrem z debaty je, že s naší porodnicí se ale pořád nepočítá. Překvapující se v této souvislosti jeví fakt, že stodské zařízení modernizací neprošlo. Naše ano a mělo by se rušit?" zdůraznila Hlávková.

Argumentem zástupců pojišťovny byla údajně dojezdová vzdálenost. „U nás prý je dálnice. Brát to takhle je ale nesmysl. Ze Zvíkovce, Liblína, Kakejcova, Vísek či většiny dalších míst přece na dálnici nenajedou, dokud se nedostanou do Rokycan. Nejdřív musí po okreskách. Dojezdový čas do Plzně mají hodně dlouhý," poukázala místo-starostka.