Telefon za telefonem zvedala včera Hana Perková a její odpověď volajícím byla pořád stejná: „Zatím pořád ještě nic nevím!"

Slova zmíněné ředitelky Nemocnice Rokycany, a. s., se týkala dalšího osudu zdravotnického zařízení v kontextu k obsahu diskutovaných smluv se zdravotními pojišťovnami, de facto hlavně s VZP. Akceptováním úhrady potřebných výkonů budou vlastně pro další existenci nemocnic jejich alfou i omegou.

„Čekám, že do konce týdne, nejdéle počátkem příštího, návrh smlouvy obdržíme. Zatím nevím nic jiného, než se lze dočíst z internetu. Nechtějte vědět, jak se mi vaří krev. Označení jako krátkodobá, střednědobá či dlouhodobá smlouva jsou pojmy, se kterými se zatím nepracovalo. Co přesně se za nimi skrývá, jaký rozsah péče, se lze tedy jen dohadovat," podotkla.

„Znova jsem se teď dotazovala na stanovisko k naší nemocnici v krajské pobočce VZP a dozvěděla se, že záleží na rozhodnutí centrály, k němuž zatím nemohou a nedokážou mluvit. Nevyšla ani snaha objednat se na schůzku s vyšším vedením pojišťovny, plánuje se totiž až společná se všemi nemocnicemi v kraji," doplnila Perková.

Útlum péče

Jaké omezení by se mělo rokycanského zdravotního centra a jím poskytované péče týkat, zajím jasné není. Na základě internetového zveřejnění mapy nemocniční sítě se pouze zvažuje, že by měla patřit mezi osmnáctku těch, kde zčásti dojde k útlumu.

„Uvidíme, jak dopadneme. Určitou restrukturalizaci jsme plánovali, ale snahou naší a hlavně kraje, coby zřizovatele je neuzavírat žádné oddělení, nepřipustit redukci," zdůraznila Perková.

Více přímo v Deníku.