Jeden den volna, pokud si ho někdo ještě dovolenou neprodloužil, se minimálně pro děti protáhne. Čekají je totiž prázdniny.

V okresním městě na ně každopádně čeká několik příležitostí, jak volný čas využít smysluplněji než doma u televize. „V pátek 30. října to o podzimních prázdninách pro děti z kroužku Věda je zábava bude třeba akce zaměřená na detektivní pátrání. Hned další den se v Borku na hřišti uskuteční akce Halloweenské strašení," prozradila Marie Moulisová z DDM Rokycany.

Právě druhá ze jmenovaných příležitostí od dětí vyžaduje trochu té odvahy úkoly se budou plnit po setmění a pochopitelně lampion nebo jiné svítidlo na cestu. Začíná se v 17 hodin a odměna za plnění je jistá. „Pravidelně ve čtvrtek dopoledne se v DDM schází Mateřský klub, který je určený pro maminky s dětmi přibližně od roku. Plánujeme dekorování dýní, tvoření z přírodnin a kreslení na výřezy z překližky," doplnila výčet Moulisová, která má jasno i o listopadovém programu.

„Ve čtvrtek a pátek se v Mozaice koná podzimní příměstský tábor na téma Pojďte s námi za strašidly. V duchu blížícího se Halloweenu si budeme povídat o strašidlech v rokycanských a plzeňských pověstech, navštívíme rokycanskou knihovnu i plzeňské Muzeum strašidel a v neposlední řadě si i něco strašidelného vyrobíme," prozradila Martina Skočilová z centra volného času Mozaika v ulici Matěje Šmolíka.

Právě Halloween je tématem řady víkendových akcí na Rokycansku. Své by o tom mohli vyprávět například v Břasích, kde už na duchy netrpělivě čekají. SSK Stupno a Obec Břasy pozvala na sobotu do areálu házenkářského hřiště všechny duchy s lampiony. Průvod vyjde od školy u kostela ve Stupně a od benzinové pumpy v Břasích v 17.15 hod.

Na tmu a duchy budou ten den čekat i v Medovém Újezdu. Čas od 15.30 do setmění ale stráví posilňováním se na pochod masek s vlastními ´bludičkami´. Obec jim k tomu připraví občerstvení v podobě teplého čaje i špekáčků. Návrat k domovům oslaví dokonce ohňostrojem.