Zejména zdraví nejmenších občanů a potom vzhled Smědčic přiměly představitele obce k rozhodnutí vydat peníze.

Koupili starou zemědělskou usedlost. „Chátrala, rozpadala se a byla nebezpečná pro děti, které si tam hrály. S majitelem, jsme se pokoušeli domluvit na opravách, ale nedařilo se. Proto jsme objekt odkoupili a zamýšlíme ho zbourat," uvedla starostka Jana Šrédlová.

Zatím transakce Smědčice vyšla na 180 tisíc. Tolik za pozemek se stavbou zaplatili. „Jed- ná se velkou usedlost, dvoukřídlou, jak se dříve kravíny a vepříny stavěly," doplnila Šrédlová.

Nyní by vedení obce rádo sehnalo dotaci na demolici stavení. Ví, že nepůjde o jednoduchou a lacinou záležitost. „Projektantka uvažuje až o mi- lionu, já počítám tak se sedmi sty tisíci. Budeme to zkoušet a pokud neuspějeme, musíme se do toho pustit vlastními prostředky," zvažuje Šrédlová.

Kvůli rozpadání se nebezpečného a obec hyzdícího objektu se ho zkrátka místní chtějí zbavit za každou cenu. V plánech jdou ale i dál. Budoucnost ukáže, jestli parametry rozboru půdy jednou v lokalitě umožní výstavbu. Zatím je to otázka. Pokud by se ale jednou prokázalo, že ano, potom by obec měla v pozemku rezervu pro rozporcování na stavební parcely. A o ty je ve Smědčicích zájem.